15 de juny 2017

QUAN ARRIBA LA PENOMBRA de Jaume Cabré

En obrir aquest llibre ens trobarem amb una narrativa impecable, un domini del ritme, dels recursos tècnics i la diversitat temàtica, que combinen a la perfecció per aconseguir arribar al lector amb la força, agilitat i potència adequada. És un llibre fosc, que a estones passa a ser surrealista, però que sempre està molt pendent de la condició humana.
Jaume Cabré ens ofereix tretze relats d'una gran varietat. Relats molt complerts, complexos i entenedors alhora. Alguns tracten temes punyents, i altres ens expliquen una història gairebé còmica, si no fos perquè hi ha personatges que en surten mal parats. 
Tot i que en aquestes petites grans històries hi trobarem assassins i víctimes de tota mena, crec que el que destaca més és l'habilitat de l'autor per retratar els personatges, les seves pors, les debilitats i habilitats, el control o la pèrdua d'aquest. 
Caldrà llegir-lo amb atenció per trobar els punts de contacte entre ells. Potser no ens agradaran els tretze per igual, però tots ens faran gaudir d'una manera o d'una altra. Ironia, tragèdia, premeditació, ràbia, paranoia... No us el perdeu.

3 comentaris:

McAbeu ha dit...

Va ser el "meu llibre de Sant Jordi" d'enguany i coincideixo en els elogis. No descobrirem ara a en Jaume Cabré, és un gran autor i, gairebé sempre, un aposta segura. Com en qualsevol altre llibre de relats, és veritat que potser no tots els textos t'agraden igual però la manera com estan lligats en aquesta obra (aquests punts de contacte que dius, de vegades més subtils de vegades ben evidents), em van fer gaudir moltíssim de la lectura.

Sergi ha dit...

Encara he de llegir Cabré, no m'he estrenat amb ell i tothom en parla meravelles. Tampoc no m'ha semblat que hi posis molt entusiasme en les lloances, però el recomanes, i veig que en Mac també. Em sembla obligat llegir-lo, aquest o algun altre llibre seu, només li hauré de trobar el moment.

Jan Arimany ha dit...

D'en Jaume Cabré sóc més de novel·les que de contes. Viatge d'hivern ja no em va acabar de fer el pes i Quan arriba la penombra, excepte d'uns contes puntuals, tampoc.

Una abraçada,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...