29 de maig 2020

LECTURES MAIG 2020

Sense haver celebrat aniversaris, Sant Jordi, festes majors... Se'm fa estrany que ja quasi hagi passat mig any, però almenys les lectures no s'aturen.


ENTRE DOS BLAUS d'Arturo Padilla.
L'Alba té 18 anys i està de vacances i està de vacances amb la seva germana petita i el seu pare, a qui han decidit regalar-li una immersió per veure un vaixell enfonsat. La família sortirà cap a mar obert amb els instructors i allà s'hauran d'enfrontar amb uns quants imprevistos.
novel·la per adolescents, on hi trobaran aventures i força acció, i els mantindrà en tensió durant tota la lectura. L'autor va posant als protagonistes en situacions de risc que fan que el lector pateixi per ells, mantingui un interès constant, i avanci en la lectura amb rapidesa per arribar a la resolució.
Acció, misteri i una mica de màgia.


LA TEORIA DEL GALL de Margarida Aritzeta.
L'autora aposta fort en aquesta quarta entrega (i potser última) de la inspectora Mina Fuster. Seguirem força fils argumentals, cada un més aspre i punyent que l'altre: La investigació i persecució d'un carnisser que ha esquarterat la seva dona i en va repartint trossos, molt ben tallats, arreu d'Europa; La temàtica de les batusses de galls il·legals; i la desaparició de la mare de la inspectora, envoltada de misteris que fan dubtar si realment ho ha fet obligada per algú, o només vol fastiguejar la seva filla, amb qui sempre esta en guerra.
Envoltant aquestes línies a seguir, descobrirem també diferents històries que complementen les trames: El passat de la mare de la Mina, la història del Ramon, la de la Nana... Aquesta última, un personatge que m'ha fascinat per la seva ambigüitat i la curiositat que genera.
Una novel·la complexa per la gran quantitat de temes que maneja, però que gràcies al bon fer d'Aritzeta, no es fa gens enrevessada i el lector lliscarà d'un assumpte a l'altre sense problema.
Potser perquè serà l'última, ens trobarem a molts personatges que han sortit en les novel·les anteriors, i també hi ha una picada d'ull molt emotiva, quan la inspectora es troba casualment un conegut, el sotsinspector Vidal.

PAPER CREMAT de Diversos Autors.
Silvia Broome, Anna Carreras, Víctor García Tur, Andrea Jofre, Salvador Macip, Inés Macpherson, Ramon Mas, Jordi Masó, Pep Prieto, Carme Torras.
10 contes per a 100 anys de Ray Bradbury.
Relats filosòfics, relats fastigosos, relats de vida i de mort, relats originals per homenatjar a Ray Bradbury. 
Suposo que com més hagis llegit aquest autor, més connexions hi veuràs en cada relat. Son tots força diferents i m'han agradat tots. Destacaria pel ritme intens i l'originalitat, "Papallona" de Pep Prieto, i per la ironia i les veritats de les reflexions, "Una tomba de vida" de Jordi Masó.


ÁNGEL ROTO d'Alberto Pasamontes.
El suïcidi d'una noia portarà a l'inspector Goyo Barral i la inspectora Carmen Alonso a investigar l'entorn de la morta, amiga de la filla de Barral. Alhora també estan investigant el robatori d'una joieria i la cua que està portant, amb un dels lladres assassinat i la recerca del comprador de les joies.
Dos casos a investigar que acaben tenint un punt en comú. Els investigadors (i els lectors), descobriran que les aparences enganyen. Les coses no sempre son el que semblen, de vegades poden ser encara pitjors. 
És el segon llibre de la saga. En totes les sèries és important que es crei empatia amb els protagonistes, i també curiositat. Alberto Pasamontes ho aconsegueix, en cada novel·la els casos queden resolts, però la vida dels inspectors presenta complicacions obertes que haurem d'esperar a properes entregues per saber-ne el desenllaç. Espero que la sèrie segueixi i segur que els aniré llegint tots.

BATRE RECORDS d'Anna Sàez.
Sempre m'ha agradat com escriu l'Anna. Demostra el bon fer en cada article que publica al diari Segre, amb un estil i una manera de tractar els temes molt seu. Gràcies a aquest recull podem tenir un bon grapat d'escrits per llegir i rellegir sempre que vulguem. 
 

ROSEANNA de Maj Sjöwall i Per Wahlöö.
Vaig llegir la notícia que havia mort Maj Sjöwall, el seu marit Wahlöö ho havia fet anys enrere, i en parlaven com a referents de la novel·la negra. Jo no n'havia llegit res i he començat pel primer de la sèrie del Subinspector Martin Beck.
Tot i que es va publicar el 1965, el cas podria traslladar-se a l'actualitat sense cap problema. En la investigació es nota més el tems, ja que la part tecnològica, les comunicacions i la cerca d'informació està desfasada, cosa que provoca que la recerca de dades i proves sigui més lenta.
Ens trobarem amb una investigació molt pausada, allunyada del ritme de les novel·les actuals. Cap al final alguna escena de tensió, i un post final explicatiu. Els personatges m'han agradat tots molt, estan ben treballats i enganxen. Segurament en llegiré algun altre de la sèrie, encara que amb la llista de pendents que tinc, no hi ha pressa per fer-ho.


TOTHOM ET RECORDARÀ d'Andreu Martín.
Les novel·les de màfies i terrorisme no m'atrauen especialment, però aquesta és força diferent, em va enganxar des del començament. Amb fons policial, transfons de jihadisme, però alhora amb moltes histories personals, que és el que m'ha enganxat més.
Tot i que va enrere i endavant, seguim la trama de manera lineal. Trobarem referències a la situació de Catalunya com un complement de l'argument, però sense fer-se pesat, no com en altres novel·les que s'allarguen massa en explicacions.
L'autor ens parla també de la rivalitat entre cossos policials, que sovint causa que hi hagi descoordinació i poca col·laboració entre ells. Suposo que ha necessitat força investigació en diferents temàtiques: procediments policials, jihadisme, costums i oracions musulmanes, ambientacions... Una gran feina en tots els sentits, explicada sense judicis ni prejudicis i plasmada de manera òptima perquè ens sigui fàcil i atractiva de llegir.
 

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Malament, seguim malament. Tret d'aquest últim de l'Andreu Martín, que el tinc encarregat amb tota la compra de Sant Jordi que quan pugui passaré a recollir. De moment les restriccions m'ho estan impedint, però serà aviat, aviat...

Eloy ha dit...

Tres llegits en diferents moments (Roseanne, Tothom et recordarà, Teoria del gall), un acabat de comprar i esperant (Ángel Roto). Et desitjo bones lectures. Això sempre el podrem gaudir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...