26 de set. 2022

LES CAUSES INVISIBLES de Jaume Valor

Avui surt a la venda el primer llibre de l'editorial Spècula 

És una nova editorial especialitzada en ficció especulativa: Ciència-ficció, fantasia i terror sobrenatural, que té previst publicar autors en llengua catalana. En els últims anys, la ciència-ficció en català ha experimentat un creixement notable, i Spècula vol aportar, sumar i créixer juntament amb aquest moviment ascendent del gènere. Té la voluntat de ser una editorial on es podrà trobar ucronies, distòpies, fantasia moderna, terror, ciència-ficció pura, o híbrids que barrejaran subgèneres. El director editorial i responsable de l’elaboració del catàleg és Jordi Casals, i la col·lecció comença amb la novel·la “Les causes invisibles” de Jaume Valor.

“Les causes invisibles” és una ucronia steampunk. O sigui, que hi trobarem una ambientació retrofuturista, amb màquines de vapor i on les tecnologies d’una època passada s’alternen amb invents futuristes imaginats per visionaris de l’època per on transcorre la història. La trama abasta escenaris situats a la Gran o potser fraccionada Bretanya, la França revolucionària, Tunísia, Espanya, Amèrica, Catalunya... És una novel·la de gran qualitat literària, explicada des de diferents veus narratives, i amb uns personatges molt ben construïts i retratats, que faran viure al lector un entramat d’històries on la política, el poder i el poble jugaran una partida molt interessant.

 

Jaume Valor reescriu la història des del punt de vista d’un bon grapat de personatges, però al final del llibre hi ha un glossari on el lector pot trobar un llistat de tots els implicats, amb nota explicativa i el detall de si són personatges històrics reals o formen part de la inventiva de l’autor. També al final del llibre hi ha la cronologia de la ucronia, perquè serveixi de guia i complement de la lectura. Un llibre molt complet on no hi falta cap detall, ni tampoc alguna picada d’ull de les que tant agrada trobar als més avesats a aquest gènere.

 

La planificació inicial de l’editorial Spècula contempla la publicació de quatre novel·les l’any, i  les que seguiran a “Les causes invisibles” seran: a l’octubre de 2022, “Mare” d’Isabel del Río, de ciència-ficció intimista, amb tocs filosòfics; i a primers de 2023, “Els fils del mar” d’Inés Macpherson, una història de fantasia i terror.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...