18 d’ag. 2020

EL CUARTO MONO... LA QUINTA VÍCTIMA... LA SEXTA TRAMPA... de J.D.Barker

Si a la novel·la criminal se li atribueixen més de 10 subgèneres, en aquesta sèrie els tenim gairebé tots inclosos. Policíaca, procedimental, intriga, suspens, psicològica, terror... Sorpreses, girs... 
J.D. Barker juga en tot moment amb el lector, ens fa anar per on vol, ens esgarrifa i manipula les nostres sospites per fer-nos creure que podem endevinar alguna cosa, però l'estupefacció, la sensació que mai podem estar segurs de res i els moments de terror, aniran en crescendo, en cada novel·la, a partir de la meitat del llibre.
Comencem amb segrestos i assassinats, una investigació complicada i un diari que ens retrata l'entorn familiar on es va educar l'assassí. Fantàstics els diàlegs que es transcriuen entre el pare i el fill. Genials les ensenyances que li transmet perquè acabi sent un home intel·ligent i molt educat, que encaixi perfectament en la societat, malgrat ser un psicòpata.
Encara que ens preguntarem tota l'estona...: És realment un psicòpata o l'han creat a través de l'educació a què l'han sotmès?
Llegint aquesta sèrie m'ha passat com quan miro una pel·lícula de terror, que hi ha moments d'esglai on vull deixar de veure-la, però sé que si ho faig serà pitjor. Necessito continuar per saber cap on tira i com acaba tot plegat.
La primera, "El cuarto mono", queda força acabada, encara que oberta, però els personatges et tenen ben atrapat i tens ganes de seguir. Així que després de la primera volem llegir les següents. El final de "La quinta víctima" queda tallat sobtadament, no sembla cap final. Jo diria que amb "La sexta trampa", junts, semblen un sol llibre.
A partir de la segona novel·la de la sèrie, l'autor ens va complicant cada cop més la trama. Se'ns presenta el repte de seguir tres vies d'investigació. L'equip de la Metropolitana de Chicago segueix la pista d'un nou assassí en sèrie; Aparten al detectiu Porter del cas de l'assassí "Cuarto Mono" però ell segueix el fil de les investigacions pel seu compte (massa a la seva); Alguns agents de l'FBI també estan intentant aconseguir tancar els fronts oberts que va deixar la investigació del "Cuarto Mono".
Barker utilitza elements que hem vist en moltes novel·les policíaques, de misteri, intriga o terror, però els ha sabut combinar de tal manera que ens aniran descol·locant a cada pàgina i ens mantindran enganxats a la lectura.
La trama és cada cop més enrevessada (en l'última novel·la més que en cap), però la seguirem amb facilitat gràcies a les diferents tècniques narratives, als repassos que ens va fent l'autor i a les nostres habilitats, per descomptat.
Ens trobarem també davant d'una gran quantitat de personatges, diferents grups policials cadascun amb els seus líders. Diria que en aquest cas, les diferències de caràcter, les peculiaritats de cada personatge i el seu carisma, fan que no tinguem cap problema a l'hora d'afegir-nos a les seves aventures i desventures, recordant qui es qui en cada moment. (Us ho diu algú que sempre es fa embolics amb els noms)
Per crear aquestes novel·les es veu clarament que hi ha hagut una gran feina d'investigació, no només a tall policial, que és on de vegades l'autor s'excedeix amb explicacions. També es nota la feina feta per recrear les diferents situacions en què passen els assassinats o que viuen els protagonistes. Llacs, congelació, climatologia, autoescoles, cementiris, metro, funcionament de presons, advocats, hospitals... i la llista seguiria perquè no hi falta detall. Malgrat això, en cap moment es fa pesat en descripcions ni parafernàlia innecessària. 
Potser en l'última novel·la és quan es passa una mica embolicant la troca de tal manera que el lector queda ben marejat. Però igualment seguirem gaudint amb la tensió que no ens abandona en cap moment.
He intentat parlar de les novel·les sense desvetllar res als lectors que no les heu llegit, només vull afegir un detall més. L'autor aconsegueix crear en el lector la dualitat de sentiments envers alguns dels protagonistes, ens agraden i els odiem, trobem alguns actes repulsius i altres justificats... i així fins al final, que també ens deixarà una sensació agredolça.
Aquestes entren en la categoria de les lectures intenses que, en acabar, costa abandonar el que t'ha absorbit durant tantes hores i s'ha de fer una pausa abans de començar res de nou.


1 comentari:

Sergi ha dit...

Sembla una proposta interessant. Ho he mirat i no sembla que els hagin publicat en català. Potser serien una bona opció per llegir en anglès. Sempre cal estar atent a bons escriptors i escriptores de thrillers.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...