30 de març 2020

LECTURES MARÇ 2020

Estem vivint una mena de follia, un malson predit, però no esperat. Si fem cas del que diu la gent, sembla que tothom s'ha posat a llegir, però potser només ho sembla... Hi ha tant moviment a les xarxes que em fa dubtar-ho una mica.
Us deixo aquí les meves lectures d'aquest mes, en destacaria "L'instant precís" i "Los besos en el pan".


L'INSTANT PRECÍS d'Albert Gassull.
Incògnites que ens atrapen des del principi i ens mantenen atens a les respostes que l'autor ens dona amb conta-gotes. Una trama plena d'històries impactants, dividida en cinc parts i explicada amb detall per un narrador en temps present, alternant capítols en 2a persona del protagonista. Un fotògraf de guerra, que després d'una experiència terrible torna a Barcelona volent canviar de vida, però està més perdut que mai.
La novel·la està macerada amb bona música de jazz. El tempo es manté constant fins a la quarta part, on la violència, les descripcions més explícites i la cruesa s'apoderen de les pàgines i ja no pots parar de llegir fins arribar al desenllaç.

ÒXID SOBRE ÒXIDS de Maria Hernández
XVII Premi de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo ciutat de Mataró 2018.
Un noi, en Iuri, s’embarca en un viatge cap a Mart buscant una desconnexió i una oportunitat de futur. Inesperadament, dues persones del seu passat contacten amb ell i quan ja està instal·lat al planeta comencen a succeir fets extraordinaris que ens endinsaran en un joc psicològic, ple de reflexions i introspecció.

SI SAPS CAURE, T'ALÇARÀS de Salvador Balcells.
Una nova novel·la de la sèrie del sotsinspector Espinosa, sembla que l'última de la sèrie, però en aquesta investigació veurem com li agafa el relleu la sergent Pilar Surroca. Un accident obert a sospites, ja que era testimoni d'una acusació d'assassinat. Uns fets estranys a l'edifici on s'ha traslladat la Pilar Surroca. Diferents fils argumentals que faran treballar de valent a la sergent i els seus companys.

VÉS ON ET PORTI EL COR de Susana Tamaro.
Una àvia escriu en una llibreta un diari que alhora és un seguit de cartes pòstumes per explicar a la seva neta records i secrets de família. Les novel·les en format de diari o carta són àgils de llegir, potser per la curiositat que creen al lector.
És una història emotiva que va obrir les portes de l'èxit internacional a l'autora, però a mi m'ha semblat força depriment. 

L'HIVERN DEL COIOT de Ferran Grau. 
L'autor ens explica la violació i assassinat que va esquinçar la tranquil·litat de la ciutat de Lleida. Una narració detallada de la investigació i de l'entorn de la víctima, alternant capítols de l'experiència personal de l'escriptor.
Podeu veure també el programa que va dedicar al cas TV3, "Crims": 
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/crims/crims-machala/video/6035199/

LOS BESOS EN EL PAN d'Almudena Grandes.
L'autora ens ofereix un retrat de vida, de realitats, de gent que podrien ser els nostres veïns o potser nosaltres mateixos. Anades i vingudes, alts i baixos, alegries i desconsols... supervivència davant situacions de crisi. Els nostres avis estaven més preparats, més acostumats a patir que nosaltres i ens costa afrontar les penúries. 
“Hay que ser muy valiente para pedir ayuda, pero hay que ser todavía más valiente para aceptarla”

Molts personatges, cada un amb històries íntimes i alhora plurals.  Que n'hi hagi tants potser frena una mica la lectura, però és una novel·la molt ben escrita i de lectura àgil.

MARIONETAS SIN HILOS de Tadea Lizarbe.
Una novel·la psicològica, interessant i original en molts sentits. Dues protagonistes que comparteixen trets psicòpates, i ballen al voltant de la legalitat seguint les seves pròpies regles.
M'ha agradat sobretot la oficial de policia Bruna, un personatge que m'ha atrapat des del primer moment amb una personalitat complexa que dona molt de sí.

MAI MÉS de Susana Hernández.
L'autora alterna capítols que ens expliquen de manera lineal el que va passant, amb altres que mostren els successos de diumenge, que seran el desenllaç de la història.
Ens explica un conjunt de realitats de joves de barris marginals, molts d’ells immigrants. Les mancances, com són tractats, els esforços per encaixar. La recerca de maneres de subsistir, de vegades encertades, de vegades encaminades cap a un destí perillós.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...