29 de febr. 2020

LECTURES FEBRER 2020

Aquestes han estat les lectures de febrer. Destaco "La cordura del idiota". 

CRUZ de Nicolás Ferraro.
“Podría ser el lema de nuestra familia: Cría cruces y tendrás un cementerio”.
Dos germans, Seba i Tomàs, abandonats per la mare i criats per un pare ausent, Samuel. Un home violent, sense remordiments i amb poc cor, que sembla el culpable de tots els mals que carrega la família, juntament amb el cognom. Encara que les coses no són sempre el que semblen.
El conflicte del protagonista per ser lleial a la família, al seu germà, i a la vegada lluitar per conservar un punt de resistència i no deixar-se arrossegar pel que implica el cognom Cruz.
Nicolás Ferraro ens mostra un món perillós, de vegades horrible: tracta de dones, prostitució, drogues, violència... desesperació. Hi ha molta acció, però l'autor ho acompanya també de molt sentiment i reflexió. He llegit la novel·la amb el cor encongit. Patint amb el protagonista, Tomás Cruz i desitjant en tot moment que la creu que carrega a causa del cognom no pesés tant. He sentit empatia des del minut zero vers ell, i m'ha agradat la novel·la fins l'última pàgina, diria que en especial les últimes pàgines.

CAZENEUVE I LES CLAVEGUERES DE LA CIUTAT d'Oriol Molas i Ferran Grau.
Seguim amb els casos d'en Cazeneuve, un detectiu amb molta intuïció i amb la sort de tenir bons amics/ajudants: Un simpàtic periodista que no pot publicar sempre el que vol, Una noia intel·ligent i valenta, i un gitanet espavilat. També uns policies que busquen sempre la solució més fàcil.
Escenaris de principi de segle amb casos que encara que siguin d'altres temps encaixarien tamals nostres.


LA CORDURA DEL IDIOTA de Marto Pariente.
Finalista del premi Novelpol.
De les millors novel·les que he llegit. diverses trames enllaçades, maltractament, abusos, droga. Un policia diferent que dona un punt de comèdia a una novel·la que toca temes molt seriosos i punyents. Malentesos i embolics que units a la inexperiència d'aquest policia de poble que es desmaia quan veu sang, vaticinen el caos, però inexplicablement aconseguirà que tot quedi tant quadrat com els cotxes premsats del taller de desballestament de la seva germana.
L'autor també ens regala un bon exercici literari jugant amb la narració alternant 3a persona, 1a en els capítols del protagonista, Toni Trinidad, i 2a en els de la seva germana Vega. Molt recomanable.


MÁS OSCURO QUE LA NOCHE de Michael Connelly
Complexitat en la trama, però l'experiència i el bon fer de l'autor facilita la comprensió. Dos fils argumentals que fan que el protagonisme estigui compartit entre Harry Bosch, la detectiva Jaye Winston, i Terri McCaleb. Manté la intriga des del principi i tot acaba lligant i encaixant a la perfecció
La qualitat, que no defrauda, de Michael Connelly.


ALI i NINO de Kurban Said. Una història d'amor entre un noi musulmà d'Azerbaidjan i una noia cristiana georgiana que viuen a Bakú. Un romanç que ens mostrarà la convivència entre diferents maneres de pensar, i les dificultats a que s'ha d'enfrontar aquest amor per conciliar les contradiccions del seu entorn amb la seva determinació.

LIQUIDACIÓ FINAL de Petros Màrkaris
Un assassí fart que la crisi ofegui la població mentre altres s'enriqueixen de manera fraudulenta i a sobre no paguen els impostos que els pertoquen. O paguen o moren: Liquidació final. La població es posa de part de l'assassí, però Kostas Jaritos haurà de treballar força per atrapar-lo alhora que també ha d'enfrontar-se a problemes familiars. 
Una investigació detallada que serveix d'excusa, com les altres novel·les de la sèrie, per retratar i criticar la crisi grega.
 

2 comentaris:

Sergi ha dit...

No coincidim en cap i en principi no tindria previst llegir cap d'aquests que ressenyes, però déu n'hi do la quantitat en un mes, i valoro positivament que no tots siguin autors d'aquí, ja ho saps. Potser algun dia ho provaré amb Petros Márkaris.

jomateixa ha dit...

El Connely m'agrada força, a més, m'he vist tota la sèrie de "Bosch" a Prime vídeo.

El Márkaris, més que negra, diria que és la manera que ha triat l'autor per parlar de la crisi grega, que és el tema que li interessa mostrar realment.

Et recomano molt "La cordura del idiota", és diferent i em sembla que t'ho pots passar bé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...