10 de des. 2019

EL RASTRE DEL LLAMP de Rebecca Roanhorse

Novel·la nominada als premis Hugo, Nebula i guanyadora del Locus.
És la novel·la de debut de Rebecca Roanhorse, però no ho sembla pas. Els escenaris, el context, els personatges, la trama, el joc que no et deixa aturar la lectura... Feia temps que no m'ho passava tant bé.
Després d'una inundació a escala mundial, i un temps de guerres per l'energia, una antiga reserva navajo, Dinétah, es manté fora de perill i més aviat patint sequera. Però el cataclisme ha fet també que reneixin poders adormits, deus antics i monstres. També han ressorgit els poders de clan, i moltes persones tenen habilitats especials. Maggie Hoskie és una matamonstres abandonada pel seu mestre, Neizghání, un immortal. La descoberta d'uns nous monstres fa que la Maggie hagi d'acceptar l'ajuda d'en Kai Arviso, un noi que sembla de tot menys el que se suposa que és, un xaman amb dons extraordinaris.
El que em va agradar dels del principi van ser els personatges. Tant els protagonistes com els que van apareixent al llarg de la història. La seva naturalitat, la seva diversitat i la seva força. Personatges complexos que l'autora ens fa veure amb tot detall, des de totes les perspectives. Personatges que t'atrapen des del minut zero, i dels que costa desprendre's quan tanques el llibre. 
Roanhorse també aconsegueix traslladar-nos a uns escenaris àrids, plens de petits poblats i comunitats. Amb magnífiques descripcions també de clubs i bars força originals. Un món diferent, però alhora tan proper que no ens costa gens de visualitzar.
Hi ha poca literatura fantàstica amb nadius americans, aquesta novel·la ha sigut lloada per haver esmenat aquesta circumstància, però també va haver-hi crítiques per part del col·lectiu Diné, perquè volien encara més precisió en algunes creences espirituals. No es pot fer mai content a tothom.
En l'argument combina amb molta habilitat diversió, acció, tradició, girs i moments de gran tensió, i a més Roanhorse aconsegueix crear aquella addicció als personatges que fa que en vulguis més i més. Costa deixar de llegir, és de les novel·les que acompanyen els teus pensaments encara que l'hagis deixat a casa. De les que fan que desitgis tornar a trobar-te amb la història i malgrat que vols arribar al final, també et sap greu que s'acabi... però tranquils, a la primavera hi ha previsió que es publiqui la continuació, Storm of Locusts. 
Benvinguts al sisè món!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...