15 d’oct. 2019

LA PACIENT SILENCIOSA d'Alex Michaelides

Primera novel·la d'Alex Michaelides, on ha aprofitat la seva experiència treballant en un centre de seguretat psiquiàtrica per a joves, i ha escrit una història de suspens amb una una investigació diferent.
Alicia Berenson, una pintora de renom, té un matrimoni feliç, un marit dolç i atent, però un dia és assassinat. El troben lligat i li han disparat uns quants trets al cap. L'Alícia és al seu costat, s'ha tallat les venes però l'agafen a temps per salvar-la. L'arma és a terra i sembla que no hi ha dubte sobre la seva culpabilitat, però a partir d'aquell moment no pronuncia ni una paraula.
Què va passar perquè matés a qui tant estimava? Va ser realment ella qui ho va fer? Per què no parla? L'he llegit amb poc temps perquè des que vaig llegir la contraportada, la curiositat no em va deixar parar fins a arribar al final.
Alicia ingressa en un centre psiquiàtric on hi ha altres delinqüents amb problemes psicològics. Un centre que, sis anys després de l'assassinat, està a punt de tancar portes, però malgrat el temps transcorregut en silenci Theo Faber sol·licita una plaça per poder acostar-se a aquesta pacient que el té encuriosit, i a qui creu que podrà ajudar. 
L'autor ens parla en paral·lel de la vida privada i de la vida professional de Theo. Encara que l'Alicia no parla, sentirem la seva veu a través de les pàgines del diari que va escriure poc temps abans de l'incident. La narració en primera persona des de les dues veus, la de Theo i la de l'Alicia al seu diari, ens endinsarà en la ment dels dos personatges, les seves pors, els seus problemes, inseguretats...
En aquesta novel·la no hi ha policies ni detectius que investiguen. Per ajudar la seva pacient Theo comença a investigar l'entorn de l'Alicia, la família i amics. És un dels punts que m'ha agradat més de la novel·la. És una investigació que viatja pel present i el passat de la dona fins a trobar els secrets més dolorosos.
A l'autor li agraden les tragèdies gregues i també Hitchcock, i la novel·la mostra aquestes preferències. El misteri i el suspens està força aconseguit, la tragèdia hi és present des del primer moment. El conjunt forma una trama circular que es tanca al final amb un enfocament força original, encara que m'han quedat algunes qüestions que m'agradaria poder comentar amb l'autor o que donarien per debatre en un club de lectura, però no us les diré per no espatllar la intriga.
Ja n'han comprat els drets cinematogràfics i és possible que l'autor participi també en el guió.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...