9 de set. 2019

L'ÚLTIM ESMOLET d'Aniol Florensa


L'ofici d'esmolet gairebé s'ha perdut. Ja no se sent el soroll del bufacanyes que indica que als carrers del poble hi ha un senyor que esmolarà tots els ganivets, navalles, o estris tallants que li portin. Però aquesta història ens desvetllarà una part de la feina d'aquests esmolets desconeguda per la majoria de la gent. Alguns són caçadors de criatures fantàstiques i màgiques, però alhora perilloses i terrorífiques.
En Josep, que s'acosta als setanta, creu que ha arribat el moment de jubilar-se, però just quan pren la decisió, una bruixa poderosa (i força repugnant), fa complot amb altres éssers (no menys repulsius), i posa en perill la seva família. Un narrador ens relata aquesta crònica com si ens estigués explicant una rondalla, i de tant en tant es dirigeix directament als lectors, com el relataire davant d'un públic atent.
Aniol Florensa ens deixa entrar en les escenes i seguir l'acció de la trama d'una manera molt visual. Descriu cada escena detalladament, fent que et sentis al centre de l'acció. Especifica olors, sorolls, ferides, dolor, fàstic... L'autor també ha fet que algunes escenes estiguin acompanyades de música. He buscat les cançons i les he escoltat mentre deixava que es barregessin l'acció i els sons penetrants del heavy metal.
Que no us enganyi el títol ni les meves paraules anteriors parlant de rondalles. És un llibre dur. A mesura que la història avança, ens anem trobant amb escenes més cruentes i esgarrifoses, algunes ens regiraran l'estómac, altres ens enrabiaran de valent. 
El Josep és un home que s'ha d'enfrontar a bèsties, forces sobrenaturals i éssers poderosos, només amb les seves habilitats i amb l'ajuda de ganivets amb nom propi i objectes amb propietats màgiques. Aquest cop necessitarà ajuda, i també haurà de deixar que secrets que havia guardat durant anys, surtin a la llum.
Tots coneixem alguna de les criatures que surten en aquest llibre, però en descobrirem moltes més. Totes catalanes. Extretes del folklore, llegendes i tradició de la nostra terra. Així com els objectes màgics amb propietats especials, que ens anirem trobant mentre el Josep lliura les seves batalles, en escenaris també molt nostres.
La trama ens manté en tensió i ens va accelerant les palpitacions pàgina a pàgina, fins a arribar al desenllaç, la nit de sant Joan. M'ha fet gràcia la manera tan insòlita que se li ha acudit a l'autor per matar un drac, i també m'han agradat molt les Il·lustracions de Carles Hernández Puig
Acció, misteri, amor, aventura i fantasia, en una novel·la molt ben escrita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...