17 de jul. 2018

SUITE FRANCESA d'Irène Némirovsky

En aquest llibre ens trobem amb dues parts ben definides. En la primera se'ns presenta una crònica de l'èxode de molts francesos, quan els estaven envaint els alemanys. Ens narra les penalitats i dificultats de la fugida des de diferents punts de vista, diferents tipus de personatges. Ens parla dels més pobres, d'alguns de classe mitjana, però la majoria dels personatges són burgesos.
La narració passarà d'uns a altres per fer un retrat fidedigne de la situació caòtica, de vegades irònica, patètica, desesperada, irracional... En tot moment ens mostra diferents tipus de comportaments, de reaccions, davant de situacions de desesperació. Es nota que Irène Némirowsky, que també va tenir una vida de novel·la i molt dramàtica, va viure de primera mà moments similars, i el relat de cada història ens fa viure els passatges amb tot detall, així com els sentiments i pensaments de cada individu. Uns més pràctics, altres preocupats per coses materials que no els han de fer cap servei, ben al contrari, poden ser entrebancs a l'hora d'avançar. D'altra banda, si les filles de la mateixa autora no haguessin fet l'esforç de carregar amb elles els manuscrits de la seva mare, en la fugida de la persecució dels nazis, mai hauríem pogut llegir aquesta novel·la, publicada pòstumament.
La segona part: Canvia una mica de registre i ens situa a la localitat francesa de Bussy, quan els soldats alemanys s'instal·len al poble. Com, després de rebre'ls amb aprehensió, la gent s'hi va acostumant i relacionant en més o menys grau. Es centra en la casa d'una noia que viu amb la seva sogra i ha d'acollir a casa seva a un oficial. L'amistat que sorgeix entre els dos joves, l'atracció i el rebuig. Els dubtes, els sentiments contradictoris.
En aquesta part es mantenen alguns personatges de la primera, però amb un paper més secundari. L'autora ens mostra uns soldats molt joves, que també són fills, germans o marits d'algú que els està esperant. Ens parla de nou de pensaments i sentiments per part de les dues bandes, tots víctimes d'una guerra que on només compleixen ordres. Potser més endavant, quan li va tocar viure altres horrors de primera mà, n'hauria fet unes descripcions menys favorables.
Un llibre forca literari, amb metàfores originals, descripcions detallades i de vegades una mica poètiques dels llocs. Potser això dona lentitud a algunes parts, però alhora és enriquidor.
Es va triar la segona part, amb només algunes escenes similars al que explica en la primera part, per convertir-la en una pel·lícula. La van transformar una mica, com és habitual, i és més violenta, més romàntica, i hi ha més tensió i acció.

1 comentari:

Eli Ramirez ha dit...

He vist la peli! .. em va agradar bastant :)
(no sé ja si llegiré el llibre, però està bé saber-ne els detalls, gràcies!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...