"VIU COM SI HAGUESSIS DE MORIR DEMÀ, APRÈN COM SI HAGUESSIS DE VIURE PER SEMPRE" Gandhi.

8 d’ag. 2017

PATRIA de Fernando Aramburu

Aquest és un llibre que ens parla del terrorisme, de la lluita armada, dels seus herois i les seves víctimes. De les víctimes assassinades, però de moltes altres que van quedar marcades amb ferides de les que no es veuen a simple vista.
És un llibre que explica i critica. Que mostra les dues cares de la societat que van haver de conviure amb un conflicte que amb l'excusa de buscar llibertats, els privava d'aquestes. 
Segons el mateix autor, no va ser fàcil construir aquesta història, però se n'ha sortit molt bé. Ha sabut trobar el punt narratiu per a cada moment i els diàlegs ben aconseguits amb la manera de parlar que calia que tingués cada personatge.
Dues famílies que han tingut una gran amistat des de sempre, i ara es veuran enfrontades. Nou personatges a qui Aramburu ha repartit els capítols perquè tots tinguin el seu protagonisme mesurat. L'autor ens deixa entrar a les seves cases, a la seva vida, la seva quotidianitat de peix fregit per sopar, les reunions familiars, problemes d'adolescència, problemes de parella, de salut, amistats i lleialtats, la manipulació grupal, els veïns i l'assetjament, les diferents pors i valenties...
Ens parla de comportaments voluntaris i comportaments induïts. D'actituds que es vivien en el dia a dia, que no sortien als diaris, que no eren la violència més cridanera o esgarrifosa, però que aterrien d'igual manera.
Empatitzarem amb l'entorn de les víctimes, i amb el dels agressors. Viurem els conflictes externs i interns des de tots els punts de vista, i al final cada lector podrà sentir una part del que els protagonistes han experimentat, i potser en mig de tant dolor, podrà trobar esperança.

2 comentaris:

Bruixeta ha dit...

Una de les lectures del passat any que més em va arribar... M'agrada com Aramburu tracta el tema.

XeXu ha dit...

Si he de dir la veritat, no m'atreu gens ni mica. I mira que ha tingut volada eh, però ni per un moment m'he plantejat llegir-lo, i em sembla que seguiré així.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...