5 d’abr. 2017

TAN TUYO COMO TU MUERTE d'Emili Bayo

A l'Emili Bayo li van publicar la seva primera novel·la fa exactament vint anys, Traïdors i covards, i per celebrar-ho, ha publicat la seva primera novel·la en castellà. Totes dues amb escenaris lleidatans.  
No se m'ha fet gens estrany llegir aquest autor en castellà, al contrari, és una novel·la molt ben escrita i resulta una lectura molt fluida.
El sergent Claramunt és destinat a Lleida, encara que ni ell tenia ganes d'acabar en aquesta petita ciutat, ni els seus nous companys d'acollir un policia problemàtic a qui no li agrada seguir les regles. És fumador, bevedor, malcarat, groller, i sempre té una resposta irònica a punt (una mica massa i tot). Es resigna a la feina que li han assignat, revisar casos antics sense resoldre, juntament amb una jove policia que és l'única que s'entesta a ser amable amb ell, i que l'acaba embolicant en un cas que serà més complicat del que pronosticava.
Una noia desapareix, i qui en un principi tenien com a sospitós apareix mort en unes circumstàncies ben estranyes. El cas es va embolicant, però el lector compta amb informació que els policies no tenen, ja que s'alternen capítols on se'ns permet veure el camí que ha anat seguint la noia desapareguda.  
En primera persona anirem llegint les reflexions personals que envolten al sergent, sobre la seva malaltia i la seva vida passada i present. També els progressos que fan ell i la seva companya, que resulta que té un parentiu amb el protagonista i que el portarà a descobrir una branca de la família que li havia sigut vetada. Alhora un narrador ens anirà relatant l'experiència que està vivint la noia desapareguda, que també és força irònica, ja que el destí li ha jugat una mala passada. (no vull fer més spoilers)
Un sergent que en el moment en que deixa de tenir futur, descobreix el seu passat, una jove policia amb moltes ganes d'arribar lluny, i una trama enrevessada de malentesos i manipulacions. Víctimes i culpables que s'alternaran deixant que ballem amb els dubtes fins al final.
Una novel·la policial, procedimental, però alhora força psicològic.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...