10 de nov. 2016

LA NIT DE LES CRIATURES de Toni Morrison

Una nena no volguda des del seu naixement per culpa del seu color de pell. Era massa negra fins i tot pels seus pares, que tenien un color més "acceptable". Un nen que va perdre el germà gran d'una manera traumàtica. Dos éssers insegurs i torturats que han tirat endavant pensant que havien deixat el passat enrere, però aquest encara té molta influència en els seus sentiments i decisions, i impedeix la felicitat dels protagonistes, defugida i buscada alhora.
Toni Morrison ens explica vides complexes en una novel·la breu. Utilitza la veu dels diferents protagonistes i això ens dona visions personals del que ha passat i el que està passant. 
Cadascú ens explica moments importants i impactants, que ens donaran molt que pensar. La mare, obre el llibre d'una manera terrible, exculpant-se d'haver odiat la seva filla recent nascuda per haver heretat la pell més negra que la dels seus pares o avis; La nena, que en fer-se gran esdevé una vellesa negra que es fa mirar i admirar; l'amiga; l'amant; la mestra... Es van alternant en les diferents parts del llibre, i després de que els protagonistes hagin fet un camí que els ajudarà a recordar, acceptar culpes, acceptar passats i presents, perdonar-se i tirar endavant, tornarà a tancar el llibre la veu de la mare. Dura, sentenciosa, sense deixar de pensar que tot el que ha fet ha sigut pel bé de la seva filla, encara que no hagi sigut mai capaç d'estimar-la.
Racisme, abusos sexuals, relacions complicades. Una novel·la commovedora, plena de personatges malferits, que amb poques pàgines ens remourà els sentiments.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...