18 d’oct. 2016

UN OCEÀ DE MEMÒRIA de Sebastià Bennasar

Sebastià Bennasar escriu llibres de temàtiques molt diferents, amb estils diversos i sempre em resulten atractius. (podeu veure altres ressenyes de llibres de l'autor aquí)
En aquest cas ens trobem amb paràgrafs llargs que formen un capítol, i una cosa curiosa és que de tant en tant hi ha esquitxos de diàlegs que en cap cas tallen la fluïdesa dels pensaments que segueixen sense aturar-se.
Un professor expulsat de la universitat a qui està a punt d'acabar-se-li el subsidi, cosa que l'hauria obligat a malviure amb una ajuda miserable fins a la jubilació, rep una oferta que hauria de ser la seva salvació. S'ho ha de pensar una mica, perquè l'oferiment el farà retornar al passat i enfrontar-se a records i temes que havien quedat pendents de tancar. 
M'agrada que les pàgines m'expliquin històries, i que l'autor no es centri en una sola. En menys de dues-centes pàgines ens parla de moltes vides diferents i dels moments històrics que van marcar-les i van encarar el seu futur. De la mà del professor ens parla de literatura, de la cultura, de l'ensenyament, de sentiments i incerteses, alhora que fa una crítica crua de la societat i els fets. Tot això en un entorn descrit amb tanta claredat que ens semblarà que podem passejar per Lisboa, travessar l'oceà amb el protagonista i aterrar a les Açores. Viure amb ell el passat de pors, dolor i opressió, i el present incert i esperançador alhora.
Un llibre que està escrit amb tanta mestria que les pàgines flueixen mentre sentim els olors, passegem pels carrers i gaudim d'anècdotes, llocs emblemàtics i records que ens farem nostres. És un llibre curt, però l'autor ha sabut traçar un cercle perfecte on tot acaba encaixant.

4 comentaris:

Garbí24 ha dit...

en fas venir ganes.....m'agrada Benassar

Sergi ha dit...

A mi també m'agrada Bennasar, però vaig desfasat i encara he de llegir el 'Nocturn de Sant Felip Neri', que tinc per casa. Suposo que aquest acabarà caient, però també em vaig saltar el 'Cants de Sirena Negra'... quina feinada.

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

A mi em va agradar moltíssim. Desprès de sentir-lo a ell a la presentació de la Setmana del Llibre en Català, encara tenia més ganes de llegir-lo.
Tot i que el meu preferit segueix sent "Nocturn de San Felip Neri" aquest el segueix de ben a prop

Agnès Trilla ha dit...

Per la meva desgràcia no és un autor que conegui. M'hauré de posar a la feina. Pero es que no dono l'abast !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...