15 d’oct. 2013

LLIBRES PER A LA TEMPORADA DE BOLETS

Aquest any sembla que potser serà un bon any per als boletaires. Jo hi vaig de tant en tant, més que boletaire, sóc acompanyant, em fa por equivocar-me així que deixo als experts la tasca de recollir-los i jo em dedico a cuinar-los de diverses maneres.
Tan si voleu aprendre més d'una cosa com de l'altra, Cossetània Edicions ens presenta un gran ventall de llibres de bolets perquè en puguem ser una mica més entesos.
Mariona Quadrada i Josep Borrell.
 Bolets. La saó de boscos i prats és el cinquè llibre de la sèrie Amb Gust de Mediterrani. En aquesta ocasió us oferim un repertori de plats elaborats amb bolets de tot tipus. Un ventall de gustos i aromes de boscos tardorencs i prats de primavera. Hi trobareu des de pastes, arrossos, amanides, coques, pastissos salats, fins a ous, carns i fins i tot peixos. Com sempre, receptes factibles a casa, amb base clàssica i tocs d’actualitat.

Jaume Sañé 
Un altre llibre de bolets? Sí, però aquest és diferent. Conèixer els bolets és la porta que et permetrà entrar al món dels bolets tocant de peus a terra, sense anar més enllà de la seva identificació, els seus valors culinaris i les seves curiositats. Et presentem una tria dels bolets més apreciats a la cuina, els més tòxics, els més curiosos, els més bonics… No saps què vol dir «estar tocat del bolet»? Doncs, aviat ho sabràs…
 
 Ramon Pascual Lluvià 
De guies de bolets n’hi ha moltes i en Ramon Pascual ha escrit, entre d’altres Guia de bolets dels Països Catalans, Mapa dels bons bolets a Catalunya i Guia de bolets per a nois i noies, sovint amb la col·laboració de Núria Duran. Feia falta però una guia adreçada particularment al boletaire il·lusionat que comença el camí per aquest apassionant món dels bolets. Aquesta guia, intencionadament innovadora, està pensada, tal com s’expressa en el pròleg “per poder fer collites més bones i variades, sense córrer riscos innecessaris i gaudir cada cop més d’aquesta magnífica afició que ens uneix a tots”.
 
 Ramon Casalé i Aran 
Aquest llibre va dirigit tant als boletaires experts com als més esporàdics. Hi trobareu només els bolets que podem trobar a la província de Tarragona, des dels que són comestibles (indicats amb un bolet de color verd) fins als verinosos o tòxics (marcats amb un bolet vermell), passant per alguns dels que es poden consumir amb precaucions (bolet ambre). Els grans protagonistes, tot i així, són els bolets comestibles, molts dels quals són realment exquisits però sovint, per desconeixement, són rebutjats pels boletaires. A part de les explicacions adients per distingir-los i saber-ne els noms, tant populars com científics, hi trobareu consells culinaris per poder-ne gaudir.
 
 Ramon Pascual i Lluvià 
El llibre, escrit en primera persona, comença amb una invitació a una relació activa entre l’autor i el destinatari i acaba amb una adreça de contacte per a poder continuar aquest diàleg. Dividit en dues parts, en la primera hi ha 12 temes monogràfics que introdueixen als coneixements bàsics del món dels bolets. En la segona, la guia pròpiament dita, es descriuen, es comentem i s’il·lustren 34 espècies de bolets. S’acaba d’arrodonir aquest recull amb el suggeriment d’algunes activitats, deliciosos versos de bolets de l’amic Celdoni Fonoll i unes quantes receptes de cuina de la mà de Núria Duran, per poder compartir alguns plats amb la família i amb els amics. Un llibre singular que farà les delícies del jovent, i, potser, mig d’amagat, de molts dels que ja no són tan joves, però que estan interessats en descobrir nous aspectes d’aquest fascinant món dels bolets.
 
 Jaume Sañé 
Hi ha bolets comestibles i molt apreciats, d’altres són tòxics o al·lucinògens i alguns fins i tot poden provocar la mort. En aquest llibre us proposem entrar al món dels bolets pel principi, a partir de cent espècies ben escollides entre uns quants milers. Són els bolets que hauria de reconèixer qualsevol aprenent.
 
 Jaume Carles Font 
Si volem parlar de cuina catalana estem obligats a parlar de bolets. Els bolets són un element molt viu dins la cultura gastronòmica del poble català. Són presents sobretot en la cuina de pagès, en la qual, sense preferències, qualsevol espècie comestible s’utilitza per elaborar la majoria dels plats de la cuina tradicional. Els secrets gastronòmics de l’àvia i de les mestresses de casa es troben reflectits en aquest llibre, el qual conté receptes inèdites recuperades d’arreu de la geografia catalana. L’afeccionat a la cuina hi trobarà unes receptes originals, senzilles i de fàcil preparació, així com un extens capítol que explica els diversos mètodes de conservació. El llibre inclou trenta-dues làmines a tot color que reprodueixen els bolets utilitzats en la cuina catalana.

4 comentaris:

M. Roser ha dit...

Pel què m'han dit amics que tinc prop de les muntanyes, malgrat les previsions, aquest any de bolets res de res, i diuen que si se'n fan ara els trobarem corcats...I com que hi ha més boletaires que bolets! Bé, podrem gaudir d'una excursió per la muntanya, que sempre va bé respirar aire pur...
Petonets.

Anònim ha dit...

jo dels bolets només se que son la casa dels barrufets...

Mònica Tarradellas ha dit...

A mi em sembla que ni amb els fantàstics llibres que proposes puc arribar a ser una boletaire mínimament decent!

Assumpta ha dit...

La foto que hi ha a la coberta del primer llibre té una pintaaaaaaaaa ;-))

Jo no hi he anat mai, mai (i millor que no hi vagi hehehe els veig tots iguals!!) :-DD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...