21 de març 2022

BALLAR AMB L'AIGUA de Ta-Nehisi Coates

Amb una narrativa impecable, una escriptura d'una bellesa gairebé poètica, l'autors ens ofereix un entramat d'històries commovedores, i necessàries per no deixar que caiguin en l'oblit.

Ens parla d’esclavisme i de llibertat. Està explicada en primera persona i ens arriba al fons de l’ànima. Hiram (Hi), és el fill de l’amo d’una plantació de Virgínia i una de les seves esclaves. El noi té una memòria extraordinària, i altres dons inusuals. Per desgràcia del pare, el seu fill blanc és tot el contrari del Hiram, i aquest ha de fer de guardià del mig germà per controlar la seva irresponsabilitat, mala educació, mal gust i inutilitat. Malgrat la intel·ligència que el fa ser conscient que és un esclau, el Hiram és prou ingenu per pensar que ser fill de qui és, el salvarà de ser venut per sanejar l’economia cada cop més malparada dels terratinents.

La mirada racional i lúcida del Hiram, ens anirà mostrant la vida a les plantacions, la inutilitat de les classes dominants, que depenen dels esclaus per gairebé tot i també dels blancs de classe inferior per controlar als esclaus. Mostra la brutalitat que han de suportar dia rere dia, i com el declivi del sòl esgotat per anys de plantar-hi tabac, i la decadència dels terratinents, els obliga a vendre les possessions més preuades, els esclaus. Ens parla de les dificultats i la duresa del camí cap a la llibertat. Dels grups organitzats que rescataven companys i els conduïen a estats on podien ser lliures.

Ta-Nehisi Coates ens fa un relat social, barrejant ficció i fets històrics, i també realitat amb alguns tocs de realisme màgic, mentre recorden familiars perduts i altres històries doloroses. És una lectura molt recomanable tant literàriament com per les vivències que ens relata.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...