1 de maig 2020

LECTURES ABRIL 2020

Seguim amb el confinament i empantanegats en una situació irreal, que sembla que aviat es desencallarà... ai... ai... ai...
El llibre de ciència-ficció de la ressenya anterior el vaig llegir entre març i abril. Els relats els vaig alternant amb la lectura de novel·les. "Viurem per sempre?" o "Paraules de mort", també són lectures que he anat alternant amb les novel·les que he llegit aquest mes.

LA MUERTE INVISIBLE d'Alberto Pasamontes.
Per culpa del confinament encara no he pogut adquirir la seva última novel·la, "Angel Roto", però he recuperat aquesta lectura que tenia pendent. 
El protagonista, un policia que volen allunyar de Moscou per ser massa rebel, és destinat a la ciutat de Pripyat, la més propera a la central nuclear de Txernòbil, Ucraïna, on viuen molts dels que van participar en la seva construcció i els treballadors de la central. Una ciutat molt moderna i acollidora. 
Ell creu que el seu destí hauria sigut molt pitjor si no hagués estat per un bon amic, que li ha aconseguit aquest lloc. Malauradament al poc d'arribar hi ha un accident a la central, el govern intenta amagar la magnitud de la tragèdia, però ell s'entesta a esbrinar què ha passat realment.
Una novel·la força emotiva, amb un gran treball darrere que fa que no hi falti detall i que et deixi ben esgarrifat, com no podia ser d’altra manera.

VIUREM PER SEMPRE? de Salvador Macip i Chris Willmott.
Els dos autors ja havien escrit junts altres llibres de divulgació científica. Aquest cop han triat com a protagonistes dels seu nou llibre de divulgació, dos amics. El Pere i el Jordi, mitjançant converses mentre prenen te, dinen junts, prenen una cervesa o de vegades per mail, fan debat sobre diversos temes científics d'actualitat: Teràpia CRISPR, modificació genètica per curar o millorar els humans; test d'ADN; medicaments i farmacèutiques; infeccions; recerca sobre l'envelliment; tractaments de fertilitat...
Debats molt interessants i informatius, amb notes a banda que de vegades et posen la pell de gallina.

TERRA ALTA de Javier Cercas.
 (Premi planeta 2019)
L'assassinat de tres persones a la Terra Alta és l'eix central de la novel·la. Les víctimes, els ancians Adell, han sigut torturats amb acarnissament, la criada només assassinada. Tot i que és una novel·la força procedimental, l'autor ho va alternant amb la història del protagonista i d'altres personatges. Crec que els personatges són l'encert de la novel·la i és el que més m'ha agradat
Una bona novel·la amb diferents temàtiques encreuades. Per descomptat no desvetllaré el final, no ho faig mai, només diré que hi ha una mica "trampa", i molts ja sabreu què vull dir.

PARAULES DE MORT de diversos Assassins.
(A cura d'Irene Solanich, amb il·lustracions de Georgina Armadàs) 
Un interessant recull d'escrits que van deixar-nos assassins o acusats d'assassinat. Cada capítol és precedit per la biografia de cada un i seguidament algun text escrit per ell o ella. Sabent qui són i què van fer, se'ns posarà la pell de gallina.
James Longhurst; Bonni Parker; Peter Manuel; Charles Manson; Albert DeSalvo; Jim Jones; Ted Bundy, Peter Sutcliffe; Elizabeth Wettlaufer; Israel Keyes.
Els textos van acompanyats per il·lustracions personalitzades per cada tipus d'assassí.

EL ASPECTO DEL DIABLO de Craig Russell.
En aquesta novel·la l'autor explora les parts fosques de la ment, i ho acompanya amb una ambientació digna de qualsevol malson.
Capítols molt curts, escrita amb mestria, és una lectura molt àgil, encara que potser ens haurem d'aturar de tant en tant per pair alguns fragments on se'ns descriuen els assassinats comesos pels sis diabòlics, pacients del sanatori on el jove psiquiatra Viktor Kosárek, anirà a treballar. 
Situada a la tardor-hivern de 1935, amb l'amenaça nazi sobre Europa, i alternaran els assassinats passats amb els que estan succeint a Praga, que sembla que estiguin relacionats.
Una bona novel·la, on les descripcions de la situació històrica, l'entorn lúgubre del castell transformat en sanatori d'assassins, els personatges i les seves macabres obsessions... formen una combinació que fa que el lector avanci tota l'estona amb l'estómac encongit.

CAUSA DE MUERTE de Patricia Cornwell. Tinc una col·lecció de novel·les d'aquesta autora, i aquesta era la que havíem de llegir al club de lectura Negra aquest mes. És part d'una sèrie on la protagonista és la doctora Kay Scarpetta, una forense que a més és advocada i no sé quantes coses més. 
En aquest cas s'haurà d'enfrontar a un grup radical i a una amenaça de contaminació nuclear. Suposo que degut al coneixement del procediment, de vegades s'excedeix en tecnicismes, però els casos que investiga son complexos i entretinguts, a més, els personatges que l'envolten ens mostren també realitats força interessants per analitzar: discriminació per gènere, homosexualitat...

DUES DONES de Montse Sanjuan.
L'autora de la sèrie de novel·les policíaques de la sergent Anna Grimm canvia de registre, i ens sorprèn amb una novel·la històrica que ens parla d'amistat i valentia.
La Genoveva i la Natàlia tenen els fills a la presó de Lleida en temps de postguerra, això les uneix d'una manera força especial, mitjançant cartes. L'autora ha estructurat la novel·la en quatre parts que alternen la narració de la vida dels personatges amb les cartes que van teixint l'amistat de les dues mares, mentre es donen força per mantenir les esperances que algun dia puguin veure els fills alliberats.
Una història plena de sentiments, que m'ha emocionat a cada pàgina.
 

5 comentaris:

Sergi ha dit...

Variadet aquest mes. D'aquests he llegit el d'en Macip, és clar, i el de la Kweilan el tinc encarregat, amb una pila més, i el recolliré quan pugui anar a la llibreria, amb calma. De moment jo vaig tirant de bibliografia acumulada i molt bé, eh! M'agrada estar fent baixar la pila finalment! Per mi, una quarantena cada any, si us plau.

jomateixa ha dit...

Sí, ens fa falta temps, però em sembla que ni així aconseguiríem posar la llista a zero, perquè no parem d'afegir-ne :DD

Salvador Macip ha dit...

No està malament, la llista! Gràcies per la ressenya!

kweilan ha dit...

Gràcies, Ramona i no saps quina il.lusió em fa que el XeXu el tingui encarregat. Una abraçada als dos!!!

Eli Ramirez ha dit...

Jo d'aquests no n'he llegit cap, però el de Dues dones m'ha cridat força l'atenció.

A veure si acaba ja aquest desconfinament, sí...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...