6 d’ag. 2019

LA RETORNADA de Donatella Di Pietrantonio

Una nena de tretze anys que ha viscut una vida agradable a la ciutat arran de mar. S'ha banyat a la seva platja privada, ha anat a bones escoles, ha fet natació i ballet, però de sobte la retornen al poble, a la que és la seva família biològica. La nena, de qui no en sabem el nom, està confosa, torbada i carregada de preguntes: Qui eren els que fins llavors havia tingut com a pares? Per què la van donar els seus pares biològics? I per què ara l'han retornat? Ha fet alguna cosa mal feta? Tornaran a buscar-la?
La família nombrosa amb qui a partir d'aquest moment haurà de viure, la seva precària situació econòmica i l'ambient que els envolta, suposen un canvi radical per la nena. Es troba amb uns pares que no saben com tractar-la ni com mostrar els seus sentiments, amb uns germans que no l'accepten de seguida, i amb un estil de vida que dista molt de ser acceptable. La seva germana Adriana, més petita però amb una desimboltura i capacitats de subsistència admirables, serà una gran ajuda per la Retornada. Li ensenyarà a sobreviure i a apreciar i gaudir de les coses més senzilles. A poc a poc la retornada s'anirà acostumant a les dures condicions, però mai deixarà de buscar respostes. Els lectors es fan les mateixes preguntes i la curiositat fa difícil aturar la lectura.
Capítols curts i molt curts, escriptura clara i concisa. Explicat en primera persona, l'autora ens endinsarà en els sentiments de la protagonista, però de manera magistral ens mostrarà també els sentiments contradictoris, els instants de tendresa, les petites alegries, l'amor, l'odi, la incertesa, el dolor... que viuen els personatges que l'envolten la nena, i també la incapacitat de parlar obertament entre ells. Les coses no explicades seran el motor que ens farà llegir la novel·la amb interès i celeritat.
Podem situar la història a qualsevol lloc d'Itàlia i tampoc ens especifica l'època, podria ser als anys seixanta. Però en canvi, l'autora perfila cada personatge amb destresa i també ens fa un retrat detallat de la societat, els costums i entorn, que facilitarà que entrem en la trama i hi quedem atrapats.
Una història commovedora plena de reflexions. La nena que experimenta una doble orfandat mentre encara viuen tots els seus pares. La duresa de la nova vida, la percepció d'una situació que no és capaç d'entendre. El sentiment d'abandó, la irrealitat del passat i la incertesa d'un futur que no serà possible si no aprèn a acceptar i a  perdonar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...