22 de març 2019

WAD-RAS de Joan Miquel Capell

IX Premi Crims de Tinta.
Joan Miquel Capell ens explica el primer cas que van investigar els Mossos d'Esquadra: La mort d'una reclusa de la presó de dones de Wad-Ras per sobredosi. Narrada en primera persona. La trama desgrana la primera investigació que va ser assignada per un jutge, als Mossos.
L'autor ens fa sentir l'emoció dels agents destinats al cas, però també ens relata de les dificultats per avançar que van tenir els Mossos d'Esquadra a l'hora de formar-se, els pocs efectius amb què comptaven per acudir a tot, o els problemes a l'hora d'aconseguir la cooperació d'altres cossos policials. Aquests, no volien considerar-los uns iguals, i va costar que deixessin de veure'ls com una policia inferior.
La investigació ens mostra el retrat de la presó de dones, la seva rutina, i la facilitat amb què circulava la droga entre les recluses. Ens passeja pel mòdul de les dones que tenen fills, que és on s'ha produït la mort, i ens parla de les recluses protagonistes, la convivència i la relació que hi ha entre elles.
És una novel·la procedimental, és clar, però alhora ens fa retrocedir a la Barcelona preolímpica, ens obre les portes de la família del caporal protagonista, amb les complicacions de ser a més de policia, un pare divorciat amb dues filles adolescents en custòdia. La il·lusió d'haver aconseguit que els adjudiquessin la investigació i els problemes i enganxades amb què s'han d'enfrontar.
Un cas real, novel·lat de manera entenedora i amb un ritme que enganxa. 




2 comentaris:

Sergi ha dit...

Mmm... mira que l'he vist vegades, però no m'acaba de...

Eli Ramirez ha dit...

Doncs a mi si que em crida l'atenció. .. igual me l'agafo en préstec a la biblioteca. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...