12 de febr. 2019

PECAT de Benjamin Black

XI Premio RBA Novela policiaca 2017
Amb aquesta novel·la, Benjamin Black (pseudònim de John Banville), comença una sèrie amb un nou investigador. Molts el coneixereu per les novel·les protagonitzades per l'inspector Quirke, ja que amb "Pecat" ens trasllada a Irlanda, any 1957, i de la mà de l'inspector Strafford, ens ofereix una investigació que ens recordarà els clàssics creats per  Agatha Christie o Georges Simenon.  
La narrativa acurada i l'encert en la descripció dels paisatges i escenaris, ens transporten a la Irlanda de mitjans del segle XX, i ens envolten de la decadència de la societat potentada. El protagonista ens entrarà de seguida, potser per les similituds amb altres investigadors coneguts. "Sempre el fascinaven les coses que sabia sense saber que les sabia". Strafford és un Irlandès atípic, no fuma ni veu alcohol, sembla una mica maldestre i no té aspecte de policia. Esprimatxat i desmanegat, amb un accent que el fa semblar pretensiós, o potser ho sembla perquè prové d'una família protestant més o menys benestant. No li agrada gaire la gent, encara que de vegades cedeix als encants femenins.
La novel·la comença quan un sacerdot és assassinat i mutilat brutalment. La investigació es veu entorpida des del principi perquè els habitants de la casa han manipulat l'escenari, per les aparences, han netejat i han posat el cos de manera que no causi una impressió massa desagradable. A banda d'això, a l'inspector li sembla que la falsedat envolta a tots els implicats, que sembla que estiguin participant en una mena de funció teatral. Llàstima que cadascú sembla participar en una obra diferent.
La investigació va transcorrent amb tranquil·litat, potser massa i tot, sense gaires sobresalts. Quasi sembla que la novel·la estigui destinada a que anem coneixent a l'investigador. Malgrat això, la trama ens parla de la societat, de pederàstia, de política i del poder de la religió, que intentarà que tot quedi dissimulat com si es tractés només d'un accident.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...