7 de febr. 2019

LA PRIMERA AGÈNCIA DE DONES DETECTIVES d'Alexander McCall Smith

Encara que pel títol ens sembli que ha d'anar amb l'etiqueta de "crim i misteri", no li he posat perquè els casos que porta la detectiva protagonista són quasi un joc, si ho comparem amb les novel·les actuals del gènere. Són incidències i successos molt senzills, robatoris, infidelitats... que resol de manera que sembla més un divertiment que altra cosa. Potser l'únic succés que ens pot deixar endevinar una realitat més esgarrifosa, és el segrest d'un nen, però l'autor toca aquest tema sense aprofundir massa en els horrors.
M'ha semblat que tot plegat era més una excusa per explicar-nos un seguit d'històries quotidianes, que ens puguin fer entendre la manera de viure de la gent de Botsuana. És una novel·la molt costumista, i no ho afirmo de forma negativa, al contrari, és molt interessant tot el que ens explica.
L'autor ens parla primer de l'experiència viscuda pel pare, a les mines de Sud-àfrica, mentre anava estalviant, mantenint a la família i aconseguint un ramat, que a la seva mort, és el que permet a la Precious Ramtswe, comprar una casa i crear el seu propi negoci.
Malgrat que la vida de la protagonista està plena d'entrebancs, ella es mostra feliç i optimista, sempre molt decidida. Va perdre la mare, i el pare va fer venir una cosina perquè ajudés a criar la nena. Per sort, era una dona de ment oberta que insisteix en que estudiés, i va fer els possibles per potenciar la seva intel·ligència. Anem seguint per la vida de la Precious, per l'adolescència, el matrimoni... No vull explicar més sobre la novel·la, però cada un d'aquests passos de la seva vida, serveixen per explicar el dia a dia dels habitants d'aquell país. 
Amb una ambientació acurada que ens retrata escenaris atractius i sorprenents, anem seguint la narració dels fets de manera senzilla i entenedora.
És un llibre força interessant, i crec que és la primera de tres novel·les.

1 comentari:

Salvador Macip ha dit...

Fauns anys en van fer una sèrie de televisió força interessant.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...