11 de gen. 2019

RAPSÒDIA PER A UN MORT de Margarida Aritzeta

Margarida Aritzeta torna amb un nou cas de la inspectora Mina Fuster. Vaig llegir la novel·la els últims dies de l'any i com no vaig tenir temps de ressenyar-la no la vaig incloure a la llista, però és de les novel·les en què m'ho he passat més bé i que més m'han agradat de les llegides al 2018.
L'autora ha fet un gran treball de documentació de l'entorn gitano, i ens ofereix a més de l'entreteniment, amb una investigació plena d'embolics: crítica social, gastronomia, música, paisatge tarragoní, molta cultura i molt diversa.
Aquest cop, la inspectora es veu implicada en el cas que haurà d'investigar. La trama gira entorn d'un personatge important gitano, l'Onclo Gros, però també coneixerem els parents, els amics i enemics. És fantàstic el to divertit que dóna a la trama el protagonista, que atorga un aire distés a tota la novel·la, mentre tracta temes importants, fets violents, i conflictes molt actuals.
Ens divertirà llegir-la, però alhora també ens farà reflexionar sobre temes complicats: política, immigració, violència, corrupció,... No hi faltarà la parla particular dels gitanos, que trobarem original però alhora, ens semblarà més coneguda del que podíem pensar, amb moltes paraules que ens resultaran familiars, casolanes. L'autora ens retrata també una societat gitana masclista, però l'Onclo s'ha de deixar ajudar per la inspectora, i curiosament també s'ha enamorat d'una dona amb caràcter, que trenca els esquemes de les seves costums. A més, també hi ha lloc a la novel·la perquè les dones gitanes ens demostrin la força i la importància que tenen a la comunitat.
Envoltats d'escenaris tarragonins, en aquesta entrega veurem com evolucionen personatges que acompanyen la inspectora en la seva vida personal, que aquest cop es complica força, barrejant-se en la investigació. Hi ha un trencament sentimental però també hi intuirem l'acostament a una nova aventura. Qui sap? La inspectora tarragonina, és una mica seca de vegades però també molt apassionada. 
Com en tots els seus llibres, en aquest també gaudirem de l'experiència i el saber fer de l'autora. Els casos ens agraden i també els personatges propers a la Mina Fuster, dels que a cada novel·la anem descobrint que amaguen molts misteris, Margarida Aritzeta, sap com mantenir-nos enganxats a seguir esperant noves entregues de la sèrie.
(Que hi hagi alguns personatges reals que l'autora hagi infiltrat en el llibre i els coneguis, també li dona un punt atractiu i divertit)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...