27 de març 2018

LÈMMINGS de Jordi Dausà

Llibres del Delicte està aconseguint un assortiment molt variat d'estils i trames encara que les encabeixi dins del gènere criminal. A més, amb un nivell d'autors i qualitat in crescendo. Ja sé que alguns direu que no sóc parcial, segurament no, però us convido a comprovar-ho i a debatre sobre el tema.
Crec que no existeix la història que sigui del grat de tots els lectors. Tots tenim gustos diferents i no saps si una novel·la t'agradarà fins que la llegeixes. A mi no m'atrau gens la lluita, però aquesta és una novel·la on se'n parla força i m'ha agradat. Potser perquè no només ens parla d'algú que participa en lluites clandestines, sinó també d'algú que ha hagut de lluitar des de ben petit per mantenir-se viu
El llibre està escrit en segona persona. És una aposta arriscada. Alguns escriptors en fan us en trames on no s'hi escau i llavors es fa feixuc de llegir. En aquest cas, però, és just la persona que calia perquè ens poséssim a la pell del protagonista.
Un noi es desperta envoltat de cadàvers. Els ha matat ell? No pot recordar res. Està fet un nyap, l'han inflat a cops però no sent dolor. Què està passant?
Fuig d'aquest escenari dantesc perquè és l'únic que té clar que ha de fer. Per sort troba algú que l'ajuda, que l'acull i l'amaga fins que decideixi quin pas ha de ser el següent, de qui es pot fiar i de qui ha d'escapar. Poc a poc anirà recuperant la memòria, recuperant el seu passat. La seva infantesa, aprenent a gestionar el fet que era un nen especial; els estudis, les feines, els companys; els incentius, els estímuls que l'han fet tirar endavant, i també els errors, que l'han fet arribar al moment del punt de partida de la novel·la.
"Quina vida més rara, hòstia" 
Jordi Dausà ens passeja per escenaris foscos i bruts. Ens envolta de personatges decrèpits, amb el passat embromat i el present acompanyat d'efluvis etílics i substàncies tòxiques, que pronostiquen un futur en davallada constant. El protagonista haurà de buscar la redempció en la part més positiva i inspiradora del seu passat.
S'ha dit que els lèmmings es suïciden en massa, però també s'ha dit que és una creença errònia. El títol no fa referència a aquest dilema, sinó a un joc que es va publicar al 1991 i també tindrà un paper en la història. Crec que ja us he parlat massa de l'argument, perquè el millor de la trama és anar descobrint amb el protagonista el teixit que va formant la seva vida.
Una novel·la molt ben escrita, plena de reflexions, pensaments, sentiments o falta d'aquests.

6 comentaris:

McAbeu ha dit...

La d'hores que m'havia passat intentant salvar els lèmmings davant la pantalla del meu vell Spectrum de 128K (bé, de fet la pantalla era la del televisor que aquells preordinadors no tenien monitor incorporat). :-D

Me l'apunto aquest, estic d'acord amb tu que "Llibres del delicte" està fent una bona feina en la tria de les obres que ens ofereix.

Sergi ha dit...

Precisament pel nom m'havia cridat l'atenció, i per això he llegit la teva ressenya, que potser no és imparcial del tot, però és prou acurada per fer-se una idea del llibre, i no m'ha acabat de convèncer ni com està fet ni el que s'hi explica. Dels darrers que ha publicat l'editorial és el que més m'ha interessat, a veure si en llegeixo alguna altra ressenya per convèncer-me.

Mireia ha dit...

També he vingut perquè el nom m'ha cridat l'atenció, havia jugat als lemmings. No tinc clar si l'afegiré ala meva llista de pendents, el tema de la lluita no em va molt...

Eli Ramirez ha dit...

m'ha passat lo mateix en quant al títol, jejeje.
Jo també vaig passar moltes hores intentant salvar-ne a tants com podia!!

Jordi Dausà (jdausa@gmail.com) ha dit...

Queda molt lleig que l’autor digui res, però com que en Xexu (o la Xexu) demanava més ressenyes, n’enganxo una altra. Gràcies a tots i a totes per llegir!

https://enclaudenegre.blogspot.com.es/2018/03/lemmings-de-jordi-dausa-i-mascort.html

jomateixa ha dit...

T'aquivoques, queda molt bé, i sempre és un honor que els escriptors passin per aquí i comentin el que vulguin.

És el XeXu :DDD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...