16 de maig 2017

LUTHER, EL ORIGEN de Neil Cross (el llibre)

Em van recomanar la sèrie Luther, de la BBC, i alhora el llibre Luther el Origen, de Neil Cross, explicant-me que una cosa complementava l'altra, així que vaig començar pel llibre, i no vaig poder evitar enganxar-me a la sèrie. Volia parlar-vos de les dues coses, però he decidit fer-ho en posts separats: Aquest sobre el llibre (que potser serà el primer d'un seguit de novel·les amb aquest protagonista), i el següent post sobre la sèrie.
Començaré amb un spoiler, encara que no del llibre, sinó de les notes de l'autor. Neil Cross, que és el creador i guionista de la sèrie, ens diu que el llibre ha estat escrit posteriorment a aquesta. Així que ha plasmat en el paper gestos i moviments d'alguns actors, que ja s'havien apoderat dels personatges.
L'inspector Luther ha estudiat filologia anglesa, però és policia. Alt, fort, atractiu, intel·ligent, eficaç, encara que de vegades té cops de geni desproporcionats, però inofensius per als més propers. És molt intuïtiu, de vegades sembla que massa i tot (estil Sherlock). És fort, però alhora dèbil quan es tracta dels sentiments que l'afecten personalment. Un personatge molt ben treballat, que se'ns guanyarà de seguida, així com els que l'envolten: amics, companys, dona...
El cas del que s'ha d'ocupar en aquesta primera novel·la és esborronador. Un doble assassinat, on s'han acarnissat amb les víctimes, i han robat un bebè. La novel·la segueix diversos fils argumentals: els assassinats, i alhora un tema més personal en que l'implicarà un dels companys i amic. 
L'autor no escatima en detalls, en la construcció dels personatges, en els escenaris, ni tampoc en la descripció de fets. Hi ha una escena en particular que és força esgarrifosa, i ens la farà viure minut a minut. A estones no és apte per a tots els públics, esteu avisats.
L'inspector té una manera molt particular de resoldre els casos. Acostuma a tirar pel dret de tant en tant i això li portarà problemes, i farà que els d'assumptes interns el tinguin en el punt de mira.
Les investigacions que ens planteja el llibre queden totalment resoltes, però acaba amb l'escena que serà el punt de partida de la primera temporada de la sèrie.

7 comentaris:

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

oooh!!! estic enganxadíssima a la serie. Hauré de posar el llibre a la llista amb caràcter d'urgència! :D

Sergi ha dit...

Mmm... has aconseguit interessar-me força. Però és que si el protagonista de la sèrie és l'Idris Elba, potser vaig directament a la sèrie i passo del llibre, ja que de llibres per llegir no me'n falten, i de sèries no totes m'enganxen. Ara que, també m'has fet venir ganes de llegir-lo... És gaire fantasma?

Ramona ha dit...

Gens fantasma.
Dijous parlem de la sèrie ;)

Vicent Terol ha dit...

He vist que la sèrie té bones crítiques a Filmaffinity. Tal com ens l'expliques, sembla molt atractiva. A l'altura de "True Detective" (1a temporada)?

jomateixa ha dit...

No he vist True Detective.

Anònim ha dit...

Poques series que mires i a sobre no són les que jo veig, ja et val. Es una sèrie interessant però, i que sigui britànica ni suma punts, però no es el moment.

jomateixa ha dit...

He començat fa poc Pons, i també he mirat, miro o tinc previst mirar: "Los 100" "Black Mirror" "The good wife" "Vikings" "Happy Valley" "Sherlock" "Crossing Lines" "Hemlock Grove" ... i seguir algunes de les vostres recomanacions.
Un desastre això d'enganxar-se a sèries, deixes de ser productiu. A poc a poc el temps que passes davant pantalles és major que el que passes vivint i això pot acabar molt malament!!
:DD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...