7 de des. 2016

CUANDO YO ERA ANTONIO MOLINA de Gloria Martín

Aquesta és una novel·la amb dues pel-roges com a protagonistes que de seguida m'han robat el cor: una nena que creix enmig de tres dones ressentides i fosques, però que no per això perd el color; i una dona que en va poder escapar i s'endurà la petita per fer-se'n càrrec, la seva tia Sagrario.
La novel·la està situada a Barcelona, final dels anys 50. Està narrada per la nena, Antonieta Sensat, que al anar a viure amb la seva tia canviarà la seva vida fosca i monòtona fins aleshores, per un esclat de colors on els diferents personatges que a partir d'aquest moment envoltaran la seva vida li donaran perspectives molt variades de veure el món. Ella mateixa adoptarà diferents identitats, i transformant el seu nom a Toni, de vegades serà la Toni, i de vegades el Toni, segons li convingui.
L'autora té un estil molt planer però alhora refinat. Amb poc diàleg però amb molta agilitat, ens explica les misèries d'aquestes dones d'una manera desenfadada, amb tocs d'humor que fan que les desgràcies no ho semblin tan, i deixant que les incògnites i els fets explicats a mitges, ens facis voler arribar al desenllaç. 
Acompanyarem a la Toni en un doble camí, el del creixement personal i el del descobriment dels seus orígens. La nena mostra tenacitat, i molta paciència. Haurà d'esperar molts anys per saber la veritat sobre la seva mare i la seva procedència, però hi ajuda molt les bones companyies. Els personatges que envolten aquestes dues dones són una mica estrafolaris, gent de la faràndula: bedettes, cantants, pianistes negres (pintats)... Un ventall divers de persones i personalitats que acabarà formant una família, i ens deixaran entrar en les seves vides, les seves aventures i desventures.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...