11 de jul. 2016

ILLUMINAE de Amie Kaufman i Jay Kristoff

Era tan atractiu per fora i per dins, que no vaig poder resistir la temptació de regalar-lo a les meves filles. Després he sabut que només és la primera part d'una sèrie... Ja hi tornem a ser!
Quan el comences tens el pensament erroni de que és excessiva tanta originalitat: fulles amb dibuixos, algunes plenes de lletres ballant, altres plenes de fotos minúscules, cartes, gravacions de seguretat, mails... Doncs sí, és erroni, perquè el que anirem llegint és un conjunt d'informes, i acabes atrapat en la història que ens explica. Informes de què?
El llibre ens situa al 2576, tenen la tecnologia dels forats de cuc (no sé si ho he dit bé, recordeu Stargate), que els permet viatjar d'un planeta a un altre en naus espacials, però molt més ràpidament. El planeta Kerenza és atacat per raons econòmiques i els supervivents fugen en tres naus: Hypathia, Copernicus y Alexander. No els deixaran marxar com si res, és clar, la batalla haurà de continuar a l'espai (recordeu Star Wars), i a sobre tenen problemes perquè se'ls espatlla aquesta manera ràpida de viatjar. Però amb això no n'hi hauria pas prou, així que hi afegirem que una de les naus ha sigut atacada amb un virus que està provocant unes reaccions en les persones molt... bé, les trastoca bastant i les torna força perilloses (recordeu The Strain), i estic segura de que esteu trobant a faltar alguna coseta més, doncs sí, ens faltava la cirereta del pastís: La intel·ligència artificial! Aquí també podria posar-hi un recordeu, però no sé quin triar, perquè tots sabem que on hi ha intel·ligència artificial hi ha problemes dels grossos.
Tots aquests "recordeu..." no els he posat com una crítica, sinó per dir-vos que si us agrada aquest tipus de ciència ficció, segurament us agradarà aquest llibre. Encara que també us farà emprenyar a estones perquè "perdrem" força gent pel camí.
Tots els fets i les batalles estan explicats, com ja he dit, amb un informe molt detallat. Un recull de diversos arxius que ens donarà una visió en 3D de tot el que va passant, ens mostrarà els successos des de molts punts de vista diferents i això ens deixarà entrar en la història com si l'estiguéssim visquen. Hi haurà força tensió i escenes a contrarellotge que ens faran patir força, tot i que estem llegint l'informe quan ja fa un any que ha passat tot
Cal dir que aquesta manera de relatar també provoca mancances, per exemple no podem aprofundir massa en els personatges, ni tenir una visió més amplia de la seva manera de viure als planetes. Encara que és possible que ho puguem llegir en properes entregues.
Tot i que és el primer d'una saga queda ben acabat, així que ens podríem plantar tranquil·lament i només llegir aquest. Cosa que segurament no farem. Caldrà veure com encaren un nou llibre els autors. Quin estil s'empescaran perquè estigui a l'alçada de l'originalitat que han creat per a aquest.
Us he posat algunes imatges del llibre perquè us en feu una idea, també us deixo una mica del pròleg:

"Bien, aquí tiene el expediente por el que casi me matan, directora.
No la aburriré con [...], o la cantidad de niños llorosos, encantadores, que han quedado huérfanos al copilarlo: la dificultad ya va incluida en nuestros honorarios. Pero estos trapos sucios están ahí fuera, si uno sabe dónde buscar. Parece que sus equipos de limpieza no fueron tan exhaustivos como a usted le gustaria y esta guerra corporativa suya no es tan secreta como usted esperaba..."

3 comentaris:

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

És el tipus de llibre que li agradaven al meu fill...

Anònim ha dit...

té bona pinta, si més no es original

Sergi ha dit...

Sí que sembla original, com a mínim és diferent. Esperaré a veure si llegeixo altres opinions. Hi ha versió en català?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...