26 d’oct. 2015

SEGON ORIGEN, la pel·lícula.

Em feia il·lusió anar-la a veure perquè em va agradar molt el llibre, perquè fa uns anys els hi vaig donar a llegir a les meves filles i també els va agradar, perquè l'havien rodat a Lleida... Bé, per molts motius ens va semblar que no ens la podíem perdre.
He llegit en algun lloc que Mecanoscrit del Segon Origen és un dels llibres més venuts de la literatura catalana i crec que és un llibre bastant atemporal. Doncs a tots els que heu llegit el llibre, tant si el recordeu poc com molt, i voleu anar a veure la pel·lícula, us he de dir que no espereu trobar-ne la versió en imatges perquè l'argument està força canviat.
Sóc de la província de Lleida, així que m'ha fet gràcia sentir-los parlar en lleidatà, sentir-los cridar "Albe" amb la "è" lleidatana, no amb la que intenten pronunciar alguns (la meva filla gran es diu Alba), i trobar alguns detalls més de referència al nostre territori, encara que alhora se'm feia una mica estrany, així que em puc imaginar com d'estrany es pot fer als de fora d'aquesta fantàstica província. L'ambientació de la catàstrofe és el que m'ha agradat més, està força aconseguida i crec que ha quedat molt creïble, cosa que potser semblava que havia de ser la part més difícil. Hi ha alguns detalls més que m'han agradat, he trobat original quan estan buscant llibres i passa el dit per un de Carles Porta (encara que estava buscant llibres sobre l'embaràs), o quan passen una peli i és d'en Bigas Luna.
Bé, segur que hi ha més coses que ens poden agradar, però a part que l'Alba és anglesa i això canvia una mica l'essència ja des de bon principi, a mesura que la trama va avançant es va allunyant del llibre. Llavors hem de veure la història de manera diferent i els que ens l'havien de fer entrar els canvis eren els actors, però he trobat les interpretacions una mica fluixes, tret del Sergi López, que fa que el ritme de la pel·lícula i el nivell pugi força
Una cosa que m'ha fet emprenyar una mica... Ojo, que com era al principi de tot potser m'he equivocat, però m'ha semblat llegir... "a 180km. de Barcelona" (no recordo exactament la xifra), i em pregunto perquè no hi podia posar "a la província de Lleida" o "a Lleida"... Suposo que això és la senyal que de bon principi ja hi hem de notar la comercialitat que ha de tenir la pel·lícula, com que l'Alba sigui anglesa, com que surti el camp del Barça...
Així que en definitiva em quedo amb el llibre. Sí, ja sé que em direu que això passa amb la majoria de les versions cinematogràfiques de llibres, es veu que no escarmento, però em semblava que aquesta història podia quedar molt bé tal i com estava.

5 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Totalment d'acord!! En tot.
La credibilitat queda molt tocada en moltes coses ...
Per què una persona com en Carles Porta que és precisament de les terres de Lleida defuig anomenar-les clarament? Divulgar-les, promocionar-les. No ho entenc.

Jo trobo que hi ha massa coses del guió que no es fan creïbles, això deixant a part la fidelitat al llibre.

Ja ho he dit molts cops aquí i allà però fa de bon "mirar" perquè té imatges molt boniques. Les terres de ponent són precioses. Això sí que vsl la pena veure-ho.

McAbeu ha dit...

A mi en canvi la pel·lícula, com a tal, no em va desagradar però el que sí és ben veritat és que no és la novel·la d'en Pedrolo. Hi ha adaptacions ben fidels que en alguns detalls són diferents al llibre en que es basen, aquesta pel·lícula en canvi, ens explica una història diferent que en alguns punts s'assembla a l'original.

Garbí24 ha dit...

gairebé totes les crítiques apunten al que tu dius, de moment jo no aniré a veure-la, ja esperaré a veure-la des de casa....

Anònim ha dit...

jo no l'he vist, però les crítiques la deixa bastant bastant tocada

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

Tot el que he llegit fins ara, o quasi tot, em diu que no he d'anar a veure-la. Faré cas al meu instint i no hi aniré.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...