17 de set. 2015

EL EXILIO DE MONA LISA de Juan Cal

El llibre ens parla de l'exili i els exiliats, i es concentra en dos personatges molt diferents però als que uneix la necessitat o les necessitats que té cadascun i que es complementen. Un sacerdot republicà i catalanista i un revolucionari decebut que vol recuperar la seva faceta d'artista i en un principi ja no vol estar del costat de ningú, encara que inevitablement es tornarà a veure arrossegat per les circumstàncies. Dos personatges Lleidatans que, potser perquè estan inspirats en persones reals, tenen molta força.
En la novel·la compartirem amb els protagonistes les seves penúries, il·lusions, pors, enyorament i desitjos. A través d'ells també viurem fets polítics importants relacionats amb Catalunya i Espanya, o l'arribada dels alemanys i el patiment per conservar les obres d'art.
El llibre barreja ficció i realitat amb destresa, està molt ben documentat i això es veu reflectit en un bon nombre de pàgines dedicades a fets reals històrics. L'autor ha sabut combinar molt bé la part més personal dels protagonistes i la més compromesa, i ho ha fet amb una escriptura planera que ens facilita la lectura i fa que llegim el llibre amb fluïdesa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...