7 de maig 2015

SÓC DE L'OEST del Sr. Postu

Un dels principals motius d'haver comprat, ja fa temps, Lo Nou Diccionari Lleidatà-Català i Lo Lleidatà és Fàcil..., va ser perquè les meves filles parlen massa bé el català i com jo estic molt orgullosa de ser de Lleida, volia que elles no perdessin els orígens. Aquest any, a Lleida encara han sigut dels llibres més venuts per St. Jordi, però el protagonista principal ha sigut el Sr. Postu.
Qui és? Doncs, algú orgullós de ser lleidatà, "animorat de la Terra Ferma", que administra els comptes a les xarxes de Postureig de Lleida.
Aquest llibre us deixarà conèixer una mica més el Sr. Postu, la seva família i la seva història. Però principalment és un recull del que ha anat publicant en diferents llocs, és un llibre que us divertirà i us farà riure molt. Anècdotes, frases, narracions, poemes i imatges, tot molt posturil, i a mi personalment, que també em sento molt i molt Lleidatana, a estones també m'ha emocionat.
"Sóc d'un lloc on la boira dura cent dies, i si un dels cent no hi és, es troba a faltar. [...] Un lloc on diem tomates als tomàquets, kets a les bambes, muricecs als ratpenats, i popes als pits. Un lloc on mosenguard no sàpigos què vol dir sisquere. On contestem 'vaa', 'aspavil' i 'tu rai!'. Un lloc on la gent s'acotxe, s'amparre i s'escatxigue, però sobretot, si antrepusse o s'asfonse, s'aixeque. Un lloc on mengem caragols, cullim aumetlles, paguem quartos, prenem txampús i quan som crios o petitanyos mos vénen los Reixos. Sóc un lloc on a la gent li produix orgull dir que és de poble, [...] "
Potser perquè sóc Lleidatana i de poble, perquè m'agrada l'Aplec, estimo la Seu Vella, i... dic mansana enlloc de poma, hauria posat tot l'escrit del Sr. Postu, però com diria ell... "Compreu el llibre 'NDEU, que a més és solidari!".
I és que el Sr. Postu no només és l'administrador de les xarxes posturils i l'autor d'aquest llibre, és un "liante" que arrossega a tothom en les seves causes posturils. POSTUPARTYS, XAPES...

• La xapa «I ♥ Popes», en benefici d’Adima Lleida (Associació de Dones Intervingudes de Mama).
• La xapa «I ♥ Bigotis», en benefici de l’Institut de Recerca Biomèdica, per crear un grup de suport a afectats de càncer de pròstata a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i a l’Hospital de Santa Maria de Lleida.
• La xapa «I ♥ Boira», per a persones en situació de sense llar, a través de la iniciativa Arrels, Sant Ignasi de Loiola.
• La xapa «I ♥ Peluts», en benefici de tres protectores d’animals lleidatanes: els Amics dels Animals del Segrià, la protectora Lydia Argilès i ProGat.
• La xapa «I ♥ Aplec», de la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (FECOLL), en benefici de Creu Roja i Càritas de Lleida, per ajudar persones en perill d’exclusió social.
• La xapa «I ♥ Somriures», en benefici de Down Lleida.
• La xapa «I ♥ Allioli», en benefici del Banc dels Aliments de Lleida.
• La xapa «I ♥ Kets», en benefici de la infància, per a Creu Roja de Lleida.
Apa doncs, a comprar el llibre, les xapes i el que calgui. Els lleidatans us ho passareu bé, i els que no ho sou, segur que també. Les Lleidatanades estan de moda.
((Reclamació: hi hauria d'haver també una xapa «I ♥ Sr. Postu»))
(-_^) 
 

2 comentaris:

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

"Sóc d'un lloc on la boira dura cent dies, i si un dels cent no hi és, es troba a faltar." Aquesta frase ben bé la poden aplicar on visc jo.
En tenc el teu orgull de lleidatana, jo no sóc d'Osona, però en sento osonenca d'adopció i "m'han enganxat" la manera peculiar de parlar que tenen aquí i per sort ma filla encara la té més arrelada que jo, perden quasi per complert el català despersonalitzat de Barcelona.

Sergi ha dit...

Els lleidetans sou la pera. Totes aquestes paraules que diu el text em sonen per.... bé, diguem que em sonen, i em porten records. Perquè diguin que el català no és ric, i que si és un dialecte o jo que sé. Si entre nosaltres ja parlem tan diferent...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...