10 d’oct. 2014

ELS PARTS MAI SÓN FÀCILS...

Aquesta setmana fa 7 ANYS que va néixer el bloc! Aquest bloc no seguiria existint si no hi hagués ningú que passes a visitar-me. Així que el primer que faré és agrair-vos moltíssim les vostres visites i els vostres comentaris. També he d'agrair-ho a les editorials que col·laboren amb mi, cosa que fa que pugui comentar més llibres dels que la meva economia em permetria, i també que puguem jugar i passar-ho bé.
Aviso, avui serà llarg...
Avui, per celebrar-ho he decidit explicar com neix un llibre. Encara que n'han passat cents per les meves mans, no havia vist mai tot el procés del seu naixement. Així que jomateixa i les meves joves col·laboradores, vam visitar una editorial. Una de les que tinc més a prop, Pagès editors, i l'Eulàlia ens va fer una ruta plena d'explicacions que ens va deixar força impressionades.
On comença tot? Doncs quan algú escriu el llibre, és clar. Em vaig quedar parada de saber que, a part dels llibres que l'editorial tingui previst publicar, del país o traduïts (important també la feina dels traductors), o els encàrrecs que fa a escriptors, també reben uns 10 manuscrits al dia! que a l'editorial intentaran mig llegir per trobar si algun es mereix ser publicat. Els que superin aquesta preselecció passaran a una lectura més acurada, per acabar de triar els que finalment aconseguiran arribar a ser llibres. Quan aquesta decisió està presa i l'autor ja té el contracte signat, anem per feina!
El projecte, pot arribar en un suport word, que passarà a maquetació. Segons el tipus de llibre que sigui s'encaixarà en diferents plantilles (caixes). Si és novel·la serà diferent als que puguin ser llibres infantils amb il·lustracions. Es triarà el tipus de lletra, els marges, els títols o començaments de capítols, si l'index va davant o darrere... Quan això ja ho tenim, es treu una copia en paper i passa a correcció.  
No només es corregeixen les faltes ortogràfiques, sinó també les de maquetació (Amb vermell, com al cole). El manuscrit, amb les correccions, passa a l'autor perquè hi doni el vistiplau i fet això s'han de passar les correccions a les plantilles. Ja està? Doncs no! es torna a imprimir un exemplar perquè el corrector torni a revisar si s'han fet totes les correccions que ell havia assenyalat, i torna a repetir-se tot el procés, les vegades que calgui. (ufff... no se si quan arriba a casa li queda encara ganes de llegir-se algun llibre)
Amb les correccions fetes i l'aprovació de l'autor, tant del text com de la coberta, ja es pot donar l'ordre d'imprimir. S'imprimirà en un full gran (llençol) on hi poden cabre 16 pàgines (8 per cada cara). A l'ordinador es fa el muntatge per fer les planxes, que són gravades amb laser (si hi ha colors, hauran de fer una planxa per a cada color), que després hauran de servir per imprimir els fulls.






Començo per ordre. A la primera foto hi podeu veure les planxes. Encara que sembli que no hi ha res escrit, no és pas així. Les màquines sabran llegir el que cal imprimir.
En la segona imatge, podem veure la impressora de blanc i negre i a la tercera imatge, la de colors. A cada tanc un color. A la quarta imatge veieu com col·loquen una planxa. N'hi haurà una col·locada a cada tanc de tinta, que només imprimirà d'aquell color al paper, el que la planxa li ordeni.
A la cinquena ja tenim el paper a punt, i a la sisena, comença el viatge passant per tots els tancs. Cal dir que primer es fan uns fulls de prova per si cal corregir una mica els colors i després... apa! a imprimir sense parar!
Quan ja tenim els fulls impresos ho hauran de passar a enquadernació. Altres màquines hauran de doblegar els fulls, tallar-los i posar-hi les tapes. 
Abans l'editorial haurà tingut que demanar un codi de barres, ISBN. Sabeu que volen dir els números? Mireu la imatge.
Bé doncs, ja només cal posar-los en capses i enviar-los a les llibreries perquè en puguem gaudir tots.
Gràcies a Pagès per deixar-nos conèixer de prop tot el procés. Nosaltres vam estar força estona rodant per allà, i és molt més fàcil entendre com va tot quan ho veus in situ i et fan demostracions mentre gaudeixes de les olors de la tinta. Espero haver-ho sabut explicar bé. Segur que m'he deixat alguna cosa i potser no he dit totes les coses pel nom que tocava, però volia compartir amb vosaltres aquest regal que em vaig fer, per celebrar tants anys de bloc. 
Agafeu-ne una i que vagi de gust!!

19 comentaris:

Josep M Solé ha dit...

Hola! moltes felicitats per aquest setè aniversari digital! costa molt mantenir-se tants anys en actiu a la xarxa, és una gran fita! i molt xulo el reportatge, em sembla que tens fusta de documentalista... petons!

Anna ha dit...

felicitats tumateix!!!! gràcies per dedicar temps i esforç a donar a conèixer el gran plaer que és llegir! Per molts anys més! Per cert, jo sí que em menjaria un d'aquests llibres-pastisset :)!

jomateixa ha dit...

El pròxim reportatge amb vídeo ;D

Laura Brownieysuscosas ha dit...

Moltes felicitats!! Un post molt interessant. Com que els llibres ja ens venen fets, no hi parem gaire atenció al seu procés.
Petons i que siguin molts mes!!

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

Moltes felicitats pel bloc!!! I per el post, que ha estat d'allò més interesant

Salvador Macip ha dit...

Moltes felicitats! Una xifra ben maca! I molt bo el reportatge. Molt instructiu!

Isabel ha dit...

Moltes felicitats pel bloc i que molts anys pugem gaudir-ne. Enhorabona !!!!!

Carme Rosanas ha dit...

Moltes felicitats!!!!

creativitynvernon ha dit...

Hola Jojo, ja saps que sóc de poques paraules que sempre passó per aquí sense fer soroll però avui és un dia especial... Moltes felicitats, no deixis mai de complir els teus somnis.

Una abraçada.

Sergi ha dit...

Primer de tot, per molts anys i enhorabona per tanta feina lectora i ressenyaire durant tot aquest temps. I que duri! És un plaer passar per aquí cada dia i conversar amb tu sobre llibres, i jugar, que també m'agrada molt.

Interessant el reportatge, per fi algú m'ha explicat què significa el ISBN dels pebrots. Tota una feinada això d'imprimir llibres per publicar-los, no m'estranya que acabin sent tan cars... almenys en aquest país.

Imma Cauhé ha dit...

M'ha agradat l'explicació, i ves quina casualitat que és l'editorrial que ultimament ha editat el llibre de la Joana Raspall Bestiolari.
felicitat per aquests anys de bona feina.

Garbí24 ha dit...

Gràcies a tu sabem moltes coses, no paris mai. Moltes felicitats i a per set més.

Lau Rhead ha dit...

Hola! Carai, 7 anys, aviat és dit! Enhorabona i a seguir complint-ne molts més ;) Quina visita de luxe, quina enveja! Gràcies per les fotografies, la veritat és que és un procés fantàstic els dels llibres, gràcies per compartir-ho amb nosaltres i enhorabona de nou! Petons!

McAbeu ha dit...

Enhorabona pels 7 anys. Moltes felicitats!! :-))

I també moltes felicitats pel post, ha estat d'allò més interessant conèixer de primera mà tot el procés que comporta fer un llibre.

M. Roser ha dit...

Per si algú es pensava que editar un llibre era bufar i fer ampolles...
Moltes felicitats.

Conxa M. ha dit...

Enhorabona i gràcies per cada un dels teus posts!

jomateixa ha dit...

Moltíssimes gràcies a tots!!!
;*

Elfreelang ha dit...

enhorabona llarga vida set anys! felicitats!

Anònim ha dit...

Felicitats pels 2555 dies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...