26 de juny 2013

LLUNY DEL BROGIT DEL MÓN de Thomas Hardy

(Lejos del mundanal ruido)
Vaig començar-lo amb una mica de recel. Em feia por que fos una novel·la romàntica victoriana. Però com havia llegit que l'autor havia estat criticat per ferir la sensibilitat amb la seva protagonista, una dona independent que està decidida a sortir-se'n prescindint dels homes, vaig decidir-me a llegir-la. Malgrat les crítiques, aquesta novel·la va ser el primer gran èxit de l'autor. Potser per què a algunes dones els hauria agradat ser com ella, o potser per què el final no deixa de ser moralista.
Tot i que la protagonista vol mantenir-se soltera, és massa bonica i no li falten els pretendents, alguns amb bones intencions, altres amb no tant bones. Quan, al primer que li demana matrimoni li contesta: "No em sabria gens greu ser una núvia en un casament si pogués ser-ho sense marit", vaig saber que m'ho passaria bé. L'autor ens comença el relat amb un humor subtil, quasi sense pretendre-ho, però que ens fa llegir amb un somriure tota l'estona. La cosa s'enreda quan el sergent Troy es creua en la vida de la Bathseva Everdene i cau de quatre potes en la temptació. Tot i la seva determinació agafa la tria equivocada i així com en un principi tot li havia anat més o menys de cara, ara la cosa es complica i l'autor no pot evitar ser moralista i fer-li pagar pel seu mal cap.
És una lectura pausada, amb descripcions de l'entorn, de les activitats del camp i dels seus personatges, tots ells amb una història a coll.
Aquesta novel·la va ser adaptada al cinema el 1967 per John Schelesinger.

2 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Jo la vaig llegir en anglès, a la carrera. No me n'agrada el final, com a Jude, l'obscur, la revolta de la protagonista contra les convencions no impedeix que acabi sucumbint.

Jordi Policarp - Els llibres del celler ha dit...

No coneixia aquest escriptor. Sempre és molt agradable descobrir belles... i velles perles de la literatura.;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...