5 de juny 2012

LA GUERRA CIVIL A LES GARRIGUES de Josep Rubió

"De la revolució a l'ocupació franquista (1936-1939)"
Per no perdre els bons costums, de tant en tant he de parlar d'algun lleidatà. Avui no parlaré de cap novel·la, aquest és un llibre que recull un període terriblement dur, com passa en totes les guerres. En aquest cas l'autor s'ha centrat en la comarca de les Garrigues. La comarca on visc.
Josep Rubió ha realitzat una exhaustiva investigació dels fets i ens ofereix la historia amb tota mena de detalls. En una primera part ens introdueix en la comarca abans del 1936 i ens mostra la seva economia, les seves activitats...
Després ens parla de l'esclat de la guerra, el suport als rebels i la repressió revolucionària, on hi trobem una relació detallada, poble a poble, de les víctimes civils i religioses, els atacs als edificis i al patrimoni religiós i els encausats. Detall a detall, noms i cognoms, imatges i documentació ens acompanyaran en aquest viatge on per primer cop podrem llegir el desglossament de l'actuació del Tribunal Popular de Lleida a la comarca.
Passarem també per les col·lectivitats agrícoles de Les Garrigues, els edificis confiscats, els seus membres, les terres expropiades. Coneixerem el sistema d'intercanvis, els cultius i les diferents activitats d'aquella època.
"Las colectividades tienen entre otras finalidades, suprimir el salario y trabajar en común observando en todo momento el principio ético y racional de cada uno según sus fuerzas y a cada uno según sus necesidades."
El 3 d'abril de 1938 les divisions franquistes del Cos de l'Exèrcit Marroquí arribaren a la ciutat de Lleida i ocuparen el marge dret del riu Segre després d'una setmana d'hostilitat brutal. Amb això comença, el front del Segre: la primera reraguarda. La situació militar als pobles de la comarca, els refugiats i tornem irremissiblement a les víctimes, molts morts pels bombardejos i per ferides però també per malalties, per desnutrició...
I finalment la caiguda de les Garrigues, el temps de silenci i repressió.
El primer que vaig pensar en tenir el llibre a les mans va ser, quants anys li haurà costat aconseguir tota aquesta informació? En Josep Rubió ha fet un gran treball de recerca i d'investigació, viatges a Salamanca, entrevistes amb alguns protagonistes... amb la finalitat d'aconseguir totes les dades, fotografies i documentació, per tal de reconstruir pas a pas uns fets que van marcar tan als habitants de les Garrigues com als de la resta de comarques Catalanes.
Crec que aquest llibre quedarà com un llibre de referència per a la nostra comarca.
 

6 comentaris:

carina ha dit...

No el coneixia i t'agraeixo que me l'hagis descobert, jo també sóc de Les Garrigues i crec que és una terra on les ferides són encara molt obertes en tots dos costats. Per cert, jo sóc de Castelldans

jomateixa ha dit...

Mira, doncs no som massa lluny. Jo visc a Els Torms.

Isabel R. ha dit...

L’he estat fullejant, trobo que hi ha molta informació i moltes dates, per cert i surt el meu padrí. Interessant....

Anònim ha dit...

Què hi ha!!
Soc el Josep Rubió. Gràcies pels vostres comentaris. Sabeu que estic a la vostra disposició per qualsevol cosa (joseprubiosobrepere@gmail.com)

El porquet ha dit...

El meu padrí va estar a la batalla de l'Ebre i el van agafar presoner i va estar alguns anys tancat en camps de treball (en camps de concentració, vaja). En va escriure un humil i senzill llibret que guardo amb tot l'amor del món. S'han escrit moltes i moltíssimes coses de la Guerra Civil, i potser les lletres que va escriure el meu padrí (que ja en té 97!!!!) no arribaran mai a publicar-se... però per a mi, són la millor lliçó d'història que mai he pogut rebre.

Molt bona ressenya!

jomateixa ha dit...

tens molta sort de tenir un record així per conservar-lo quan ell ja no hi sigui.
i tens molta sort de tenir-lo encara, 97!, el meu avi va morir als 93. Es veu que haver viscut en aquells temps et fa molt resistent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...