22 de jul. 2011

ELS FILLS DE LA TERRA de Jean M. Auel

El Clan de l'ós de les Cavernes; La vall dels cavalls; Els caçadors de mamuts; Les planes misterioses; Els refugis de pedra; La Terra de les coves pintades.
Aquesta és una col·lecció de sis llibres ambientats en la prehistòria. En els llibres l'autora ens explica la història d'Ayla, una nena Cromanyó que és recollida i criada per Neandertals.
En aquestes sis novel·les podrem viatjar per les diferencies entre cultures i els perjudicis que es va trobant la protagonista i que no resulten tant diferents de les que ens trobem en els temps actuals. Ens fa repassar també les costums, tècniques, habilitats, relació amb la natura, descobriments... (tot rigorosament documentat) de les diferents societats que van sorgint.
L'amor i la força que dona als protagonistes per superar qualsevol entrebanc és l'esquelet que va guiant el conjunt de novel·les. Ens parla de la sexualitat i el paper de la dona, que podia canviar molt depenent de quina tribu es trobessin.
La lectura no es fa pesada gràcies a la seva manera d'escriure i al cúmul de sentiments que s'experimenten en les seves novel·les. 
En definitiva, temps diferents però bàsicament els humans no canviem tant...
SINOPSIS
  • El clan de l'ós de les cavernes: Ayla és cromanó però perd la seva família per un terratrèmol i és adoptada pels neandertals. Tot i que és estimada pels seus nous pares la vida no és fàcil, ja que és una societat altament masclista. A mesura que passen els anys va aprenent també les virtuts de la medicina natural. Per acabar-ho d'enredar el fill del cap l'odia i intenta que el clan la rebutgi, cosa que encara la  fa més forta i fa que es guanyi encara més el suport dels altres. El final no l'explico, només diré que té un fill...
  • La vall dels cavalls: Aquest llibre ens fa viatjar en dues històries paral·leles. Per una part, Ayla va aprenent coses noves, a domesticar animals i a sobreviure. Per l'altra Jondalar i el seu germà, que viatgen per Europa fins Jondalar es queda sol. Ayla i Jondalar es troben i sorgeix l'amor, però no serà tant fàcil, hauran de superar la diferència de cultures...
  • Els caçadors de mamuts: Jondalar y Ayla s'uneixen a la comunitat dels Mamuto. S'hauran d'adaptar i relacionar amb els altres superant els entrebancs, cosa que no resultarà gens fàcil. Allà hi haurà Ranec, un nou pretendent per Ayla. Això comportarà problemes i  gelosies per part de Jondalar...
  • Les planes misterioses: Aquest llibre està situat a l'època de la glaciació i Jondalar i Ayla han de fer un llarg viatge on no hi faltaran perills. Pel camí coneixen diverses tribus i amb elles els seus costums. Una d'aquestes tribus és totalment el tipus oposat de la societat que havia criat Ayla, un matriarcat...
  • Els refugis de pedra: Són al poble de Jondalar, però les coses no han de ser tampoc gens fàcils, Ayla és rebutjada altre cop per ser diferent i per acabar-ho d'adobar hi ha un antic amor de Jondalar. Aquesta introduirà Ayla en els poders de lamàgia. Però ho aniràn superant gràcies als seus coneixements en medicina. Aquí neixerà la serva filla, Jonayla...
  • La terra de les coves pintades: Aquí Ayla comparteix el protagonisme amb la seva filla que descobrirà les coves pintades. Per altra part Jondalar és torna a sentir gelos, però aquest cop per la falta d'atenció d'Ayla, ja que es dedica massa a aprendre i desarrotllar les seves aptituts.


5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, Jojo Tumateix, quan t’has llegit tots sis llibres -no saps com- t’acabes identificant amb la protagonista.
L’autora sap integrar molt bé en l’argument tot el treball de camp que fa, sembla ser que dedica temps a documentar-se i a visitar els llocs que descriu.
Tens la sensació de viure al plistocè, és a dir entre, 35.000 o 25.000 anys abans de la nostra era.

Assumpta ha dit...

Caram, què diferent de tot el que estem acostumats a llegir, no? :-)

Màgia ha dit...

Vaig començar-me el primer, però al contrari de molta gent no em va enganxar i el vaig deixar a mitges. Potser no era un bon moment, no descarto reprendre'l més endavant.

Mr. Aris ha dit...

A mi em va passar com la Màgia, el primer em va agradar molt però el segon no vaig poder amb ell...

jomateixa ha dit...

He llegit que va tenir tant ressò que moltes mares van posar a les seves filles el nom de la protagonista...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...