15 de set. 2009

"HISTORIA D'UNA CUINERA" de Carme Martí.

Avia, al meu poble, es diu "padrina". La meva padrina va morir massa aviat. De vegades encara hi somio: és a la porta de la casa on vivíem i em saluda amb la ma... Sempre penses que potser la vas escoltar poc, que aquelles "batalletes" que explicava de les penúries que van passar i també de les divertides anècdotes que ens feien riure tan a tots, s'aniran esborrant i no en quedarà res. La veritat és que després de tot el que van passar em sembla que sabien riure més, viure millor i gaudir molt més de cada moment de les seves vides.
"Història d'una cuinera. Memòries de Maria Badia" El títol ho diu ben clar, no pretén ser cap novel·la, són unes memòries; les memòries d'una senyora com milers, que va viure el dia a dia en temps difícils, fent de mainadera, cuinera, pagesa... i que la seva neta, Carme Martí, no va voler que passessin a formar part d'aquells records que es van diluint, i que quan els volem explicar als nostres fills ja no sabem on buscar-los.
Un llibre emotiu, que a estones ens fa riure i a estones ens posa la pell de gallina. Unes memòries d’algú que encara que no sortí als diaris ni feu res impressionant, va participar, com tantes altres persones anònimes, a crear la nostra història. Ens recorda a l'avia, la tieta, la mama, la germana (segons la edat dels lectors).
Amb una portada evocadora d'una cuina antiga, inclou també 30 receptes i algunes fotografies de la protagonista. I així, amb una estona rient i una estona plorant vaig llegir-me el llibre en una migdiada. Recomanable doncs, i fàcil de llegir.
A l'autora, volia fer-li una entrevista, però al final del llibre hi havia escrit un apartat de "Com es va coure" que inclou un Xup-xup i que crec que explica molt bé com va anar tot sense la necessitat de cap pregunta. A ella li ha semblat bé, així doncs us transcric aquest troç a Entrevistes.

3 comentaris:

òscar ha dit...

crec que me'l "menjaré". i ben a gust.

Mireia ha dit...

Una manera ben original de recordar algú.

carme ha dit...

Moltes gràcies per les teves paraules. M'emociona que la iaia entri a les vostres cases i que us faci rememorar la vostra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...